De tiende (en laatste) Tarantino-film is geschreven, maar waarover gaat hij?

Films | Volgens verschillende bronnen begint filmmaker Quentin Tarantino in de herfst aan de opnames voor zijn tiende en laatste langspeler, die ‘The Movie Critic’ zal heten. Details over het project worden zorgvuldig geheim gehouden, maar de geruchtenmolen is al volop op gang. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Django Unchained’ op VTM 4 vanavond overloopt Pickx wat we al weten over ‘The Movie Critic’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Quentin Tarantino, de maker van geprezen films als ‘Reservoir Dogs’, ‘Pulp Fiction’, ‘Kill Bill’, ‘Inglorious Basterds’ enzovoort, zegt al jaren dat hij na zijn tiende film de handdoek in de ring zal gooien. “Filmmakers worden niet beter met de tijd. Ik wil vermijden dat ik de grip op het publiek verlies. Een slechte film vernielt de reputatie van drie goede”, zei hij in een interview in 2012. ‘Once Upon a Time in Hollywood’ was zijn negende prent – als je de twee delen van ‘Kill Bill’ als één film telt – dus is het niet abnormaal dat fans en pers op hete kolen zitten voor elk stukje informatie dat we leren over zijn toekomstige laatste film.

In maart werden de eerste details gelekt. Het scenario was af en de opnames zouden beginnen in de herfst van 2023, klonken de eerste berichten. Later bevestigde Tarantino de berichten dat de laatste film ‘The Movie Critic’ zou heten, dat die zich zou afspelen aan het einde van de jaren 70 in Los Angeles en dat het verhaal gebaseerd is op een echte filmcriticus.

Wie o wie?

Verschillende filmkenners speculeerden snel dat de filmcriticus uit de titel Pauline Kael zou kunnen zijn. Zij was in de jaren 70 een prominente en invloedrijke filmjournaliste en werkte in 1979 even voor Paramount. “De timing daarvan lijkt overeen te komen met de setting van het scenario en het is algemeen geweten dat de filmmaker een groot respect heeft voor Kael, wat de kans dat de film over haar zal gaan groter maakt”, aldus The Hollywood Reporter in maart.

Een kleine maand later, terwijl hij in Europa enkele persconferenties gaf om zijn boek ‘Cinema Speculation’ te promoten, ontkende Tarantino dat Pauline Kael het onderwerp van de film was. “Er wordt veel gespeculeerd over wie het personage is”, zei hij in Barcelona. “Ja, het gaat over een echte filmcriticus, en neen, hij is niet bekend. Meer vertel ik niet. Oh, en het wordt ook geen wraakverhaal.” Uit zijn woordkeuze valt af te leiden dat het personage mannelijk is. In een ander gesprek zei hij dat de setting het Los Angeles van 1977 wordt. Het verhaal van Pauline Kael bij de studio Paramount is dus helemaal uitgesloten.

Sinds die persconferenties wordt gespeculeerd dat ‘The Movie Critic’ misschien over William Mangold zou kunnen gaan. Mangold was in de jaren 70 een filmcriticus en historicus met als specialisatie de porno-industrie. Tarantino heeft het kort over Mangold in zijn nieuwe boek en noemde hem in enkele media-optredens. Zijn gekozen specialisatie zou daarnaast voer kunnen zijn voor een controversieel verhaal, een kolfje naar de hand van de filmmaker. Maar dat is dus nog koffiedik kijken.

Hommages

Dat Tarantino als setting voor zijn laatste film koos voor het Hollywood van de jaren 70, is geen verrassing. Hij was in die tijd zelf een tiener die films verslond aan de lopende band. De cinema van die periode had een grote invloed op de filmmaker, een invloed die in al zijn werk prominent terug te vinden is. Het houdt dus steek dat hij met zijn zwanenzang een hommage wil brengen aan de films die hem vormden tot wie hij is. In 1977 verschenen titels als ‘A New Hope’, ‘Close Encounters of the Third Kind’, ‘Saturday Night Fever’ en ‘Smokey and the Bandit’.

Over de cast wordt voorlopig met geen woord gerept, maar Tarantino slaagt er altijd in om groten der aarde te strikken voor zijn prenten, en we verwachten dat dat voor zijn laatste niet anders zal zijn. Als het verhaal ons naar de filmstudio’s van die tijd brengt, zoals verschillende publicaties vermoeden en hopen, geeft dat de filmmaker de kans om legendes van 50 jaar geleden te laten vertolken door de legendes van nu. In 2019 kondigde Tarantino nog aan dat James Marsden in ‘Once Upon a Time in Hollywood’ was gecast als een jonge Westernacteur Burt Reynolds, maar zijn kleine rol werd uiteindelijk uit de film geknipt. Wie weet keert Marsden wel terug voor een blik op de set van ‘Smokey and the Bandit’.

Bekijk ‘Django Unchained’ op zondag om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top