Vrouwenvoetbal maakt progressie, maar heeft nog veel werk

Sport | Het vrouwenvoetbal zit internationaal in de lift, maar er is nog veel werk. Zowel in het binnen- en buitenland kunnen de voetbalfederaties nog enorme stappen voorwaarts zetten inzake promotie van het vrouwenvoetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Frankrijk staat de finale van de beker bij de vrouwen op het programma. Olympique Lyon, waar Red Flame Janice Cayman na dit seizoen vertrekt, neemt het op tegen PSG. Bij onze Zuiderburen staat het vrouwenvoetbal voor een belangrijke periode. Enkele weken geleden raakte bekend dat vanaf het seizoen 2024-2025 er een volledig professionele competitie van start gaat. Zij treden zo in de voetsporen van landen als Engeland en Spanje.

Infantino luidt de alarmbel

Het vrouwenvoetbal is de laatste jaren echt wel een stuk aantrekkelijker geworden voor het grote publiek. Het EK in Engeland van 2022 werd zeer goed gevolgd op de televisiezenders en dit seizoen waren er toch regelmatig vrouwenmatchen in Engeland en Spanje die voor tienduizenden fans werden afgewerkt. Het is duidelijk dat de aandacht voor het vrouwenvoetbal toeneemt, maar toch zijn er nog grote twijfels.

Het WK vindt komende zomer plaats in Australië en Nieuw-Zeeland en FIFA-voorzitter Gianni Infantino was misnoegd over de voorstellen uit de grote voetballanden. "De biedingen, in het bijzonder die uit de vijf grote Europese landen, zijn nog steeds zeer teleurstellend en simpelweg onacceptabel", zei hij bij een persbijeenkomst in het Zwitserse Genève. “We zijn genoodzaakt het WK niet uit te zenden in de vijf landen als de biedingen niet eerlijk verlopen."

De tv-gelden zorgen voor de enorme sommen die er omgaan in het mannenvoetbal. Infantino wil dat ze ook investeren in het vrouwenvoetbal, zodat er ook daar grote stappen kunnen gezet worden. “Concreet gezegd, waar de omroepen 100 tot 200 miljoen dollar (91,2 tot 182,4 miljoen euro) betalen voor het WK voor mannen, bieden ze slechts 1 tot 10 miljoen dollar (0,9 miljoen tot 9,1 miljoen euro) voor het WK voor vrouwen. Dit is een klap in het gezicht van alle fantastische speelsters bij het WK voor vrouwen en eigenlijk ook van alle vrouwen wereldwijd.’"

De FIFA verdrievoudigde het prijzengeld alvast. Dat zal deze zomer aftikken op 143 miljoen dollar. Voor de mannen bedroeg dat in Qatar nog 440 miljoen dollar. Het vrouwenvoetbal wil bij de federaties hetzelfde loon als voor de mannen afdwingen en sommige landen zoals Noorwegen, Spanje, Nederland en de VS voerden dit al door. Een goed voorbeeld, maar er is dus nog veel werk.

Rolmodellen zoals Wullaert

Als er meer middelen zijn, kan het vrouwenvoetbal groeien. In België is er ook nood aan meer middelen. Komend seizoen gaan een aantal teams uit de Lotto Super League meer trainingen inlassen, maar dat is niet altijd makkelijk aangezien bijna alle dames nog studeren of een job hebben. Het vrouwenvoetbal in België, en ook ver daarbuiten, heeft nood aan nog meer rolmodellen zoals Tessa Wullaert.

Zij haalt een zeer hoog niveau, is welbespraakt, promoot met haar GRLPWR-project de sport bij meisjes en ze is een persoonlijkheid die de zaken durft benoemen. “We hebben eerst mensen nodig die in de clubs willen investeren en dan volgen de resultaten wel”, sloeg ze de nagel op de kop in de Krant van West-Vlaanderen. “Alle speelsters in België zouden een profcontract moeten hebben. Dan kunnen ze overdag trainen in plaats van 's avonds. We doen het nu met de middelen die we hebben", zei ze ook aan Sporza.

Er kwam echter ook goed nieuws vanuit ons land. De Lotto Super League zal immers vanaf komend seizoen onder de vleugels van de Pro League komen. Een volgende stap inzake professionalisering. Dennis Henderickx, sportief directeur van de Pro League, werkt aan een strategisch plan voor de ontwikkeling van de Lotto Super League. "Het doel is om de hoogste vrouwenafdeling stelselmatig te doen groeien tot een uiterst professionele competitie. We werken hiervoor op verschillende basisdomeinen, zoals het versterken van de clubbesturen, talentdetectie, opleiding en infrastructuur. Ook de uitbouw van een bredere fanbasis, de ontwikkeling van mediarechten en commerciële groei zijn belangrijke werkpunten", meldde hij via een persbericht.

Het vrouwenvoetbal zette de afgelopen jaren wel degelijk heel wat stappen voorwaarts. De sport is populairder geworden bij meisjes en krijgt al meer en meer aandacht. Toch moeten er nog veel stappen worden gezet. Voorlopig is het vrouwenvoetbal nog geen grote professionele sport en daar moet de komende jaren verandering in komen. Het is alvast een sporttak waar véél meer uit te halen valt.

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top