Belgische sporthelden: de historische dubbelslag van Kim Gevaert in Göteborg

Sport | In 2006, twee jaar voor de olympische prestatie van onze sprinters op de 4x100m, realiseerde Kim Gevaert een van de mooiste prestaties uit haar carrière. Ze werd twee dagen na elkaar gekroond tot Europees kampioene op de 100m en 200m.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kim Gevaert wist voor haar prachtige prestaties in Göteborg internationaal al heel wat indruk te maken. Op dat moment was Gevaert de absolute referentie van de Belgische vrouwenatletiek. In 2002 werd ze in Wenen gekroond tot Europees indoorkampioene over 60m, om dat huzarenstukje in 2005 te herhalen in Madrid. In 2002 won ze ook zilver op de 100 en 200 meter, haar twee favoriete afstanden, op het EK van München.

Enkele weken voor Euro 2006 ging de Leuvense nog eens voluit tijdens de Belgische kampioenschappen. En hoe! Ze verbeterde er haar record over de 100 meter met 8 honderdsten, waardoor ze op 11.04 aftikte. Twee uur later liet ze weer van zich spreken toen ze over de 200 meter 22.20 seconden deed, een verbetering van 28 honderdsten van haar vorige record dat ze behaalde tijdens de halve finale van de Olympische Spelen in 2004 in Athene.

Succes in Zweden

Het was dan ook geen verrassing dat de meervoudige Belgisch kampioene op deze twee afstanden zou gaan schitteren in Zweden, waar ze samen met hoogspringster Tia Hellebaut werd aanzien als de grote hoop op het winnen van medailles voor België. De toen 28-jarige Gevaert maakte haar status als favoriete waar. Ze won op de 100 meter met 11.06 seconden.

Twee dagen later, nadat Hellebaut de titel had gewonnen in het hoogspringen, zette ze de kroon op het werk. Gevaert plaatste zich voor de finale van de 200 meter, waar ze iedereen te snel af was. Ze wist de Russische Yulyia Gushchina de loef af te steken en won er haar gouden medaille.

Een historische prestatie

"Toen ik Tia twee minuten voor de start van mijn wedstrijd zag winnen, motiveerde me dat nog meer", zei Gevaert na haar 200 meter. “Toen de Russische gelijke tred wist te houden na 110 meter was ik niet verrast. Ik had ze zo dichtbij verwacht. Gelukkig liet ik dat niet in mijn hoofd komen.” Uiteindelijk zou ze met 25 honderdsten verschil winnen.

Dat was een prachtige prestatie, aangezien ze pas de negende atlete was die deze dubbelslag wist te winnen. Het was van 1994 met Irina Privalova geleden dat dit huzarenstukje nog eens werd bereikt. Het was ook een historische avond voor België, want na 35 jaar wachten wist België nog eens twee gouden medailles te winnen op een Europees kampioenschap.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top