De derde week van de Giro: hoogtemeters in overvloed

Wielersport | De eerste twee weken van de Ronde van Italië waren al niet mals, en de derde week moet nog komen. Die belooft ook weer pittig te worden. De renners trekken immers opnieuw de bergen in.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De derde week van de Giro gaat van start op dinsdag 23 mei. De renners rijden die dag 203 kilometer van Sabbio Chiese richting Monte Bondone. Ze zullen maar liefst 5.000 hoogtemeters afleggen en vijf bergpassen trotseren: de Passo di Santa Barbara (12,7 km aan 8,3%), de Passo Bordala (4,5 km aan 6,7%), de Matassone (11,4 km aan 5,6%), de Serrada (17,7 km aan 5,5%) en de Monte Bondone (21,4 km aan 6,7%).

De dag erna staat de 17e etappe op het programma. Deze keer moeten er haast geen hoogtemeters gereden worden omdat het 197 kilometer lange parcours bijna continu lichtjes bergaf gaat. De renners gaan van start in Pergine Valsugana nabij Venetië en zullen eindigen in het Italiaanse stadje Caorle, nabij de Adriatische Zee. Kenners verwachten dat sprinters in deze etappe hun slag zullen willen slaan.

Want tijdens de 18e etappe trekt het peloton weer de bergen en daar staan opnieuw enkele flinke beklimmingen te wachten. De renners gaan van start in Oderzo en zullen vervolgens een 160 kilometer lang parcours voorgeschoteld krijgen dat eindigt in Val di Zoldo. Dat parcours telt 3.700 hoogtemeters en drie beklimmingen om u tegen te zeggen. We kijken dan voornamelijk naar de Forcella Cibiana (9,5 km aan 7,9 %), de Coi (6,3 km aan 8,8 %) en de slotklim naar Val di Zoldo zelf (2,7 km aan 6,4 %).

De mythische Tre Cime di Lavaredo

Op donderdag volgt de Koninginnenrit tussen Longarone en Tre Cime di Lavaredo. Deze etappe telt 182 kilometer en 5.400 hoogtemeters. De renners zullen de Passo Giau moeten beklimmen (9,8 km aan 9,3 %), de Passo Tre Croci (7,9 km aan 7,2 %) en de Tre Cime di Lavaredo (7,2 km aan 7,6 %). Deze cols zijn samen goed voor 2.304 hoogtemeters en bevatten stukken met een hellingsgraad van soms 18%.

Vrijdag volgt de 20ste en voorlaatste etappe van de Giro. Het betreft een individuele tijdrit tussen Tarvisio en Monte Santo di Lussari. Het parcours is 18,6 kilometer lang, waarvan 7,5 kilometer met een gemiddelde hellingsgraad van 12,1 procent. Wie deze tijdrit tot een goed einde brengt, kan een zaak doen in het klassement en op de slotdag van de Giro misschien wel mee op het podium gaan staan. Die slotrit is 176 kilometer lang. De renners gaan op en af naar de Tyrreense Zee, doen een toertje door Rome en eindigen aan de Via dei Fori Imperiali.

Volg de 106e editie van de Giro d’Italia van 6 tot 28 mei op Eurosport 1, beschikbaar in het basispakket van Proximus Pickx. De eerste vier ritten, net als de slotrit zijn ook rechtstreeks te zien op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top