Dit zijn vijf opmerkelijke weetjes over de echte koningin Charlotte uit 'Bridgerton'

Series | Vanaf 4 mei kan je kijken naar 'Queen Charlotte: A Bridgerton Story', een prequel van 'Bridgerton', waarin de jeugd van de Britse koningin Charlotte en haar opkomst aan de macht centraal staan. Voor Pickx is dit de perfecte gelegenheid om je wat meer te vertellen over Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Koningin van kleur?

Sinds het midden van de 20ste eeuw wordt er beweerd dat koningin Charlotte van Portugese en sub-Saharaanse afkomst zou zijn. Het was de Jamaicaans-Amerikaanse schrijver Joel Rogers die dit gerucht voor het eerst publiek maakte in zijn boek 'Sex and Race: Volume I' uit 1940, maar eerder circuleerden er al vermoedens. Zo noteerde baron Christian Friedrich von Stockmar (1787-1863) in zijn dagboek dat koningin Charlotte een opvallend "Afrikaans gezicht had". Von Stockmar, de persoonlijke arts van de Belgische koning Leopold I, baseerde zich voor zijn vaststellingen op een kort bezoek aan het hof. Historici noemen deze getuigenis weinig betrouwbaar, onder meer omdat er buiten de verklaring van Von Stockmar geen enkele andere getuigenis bestaat over de afkomst van de koningin.

Veel kinderen

Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz werd op amper 17-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de Britse koning George III. In 1760 was de soeverein van het Verenigd Koninkrijk 21 jaar oud en ongehuwd, reden genoeg om dringend een huwelijkskandidaat te zoeken. Het huwelijk verliep op een drafje: amper acht uur nadat Charlotte kennis had gemaakt met George, traden ze in het huwelijk. Volgens historici groeide de liefde tussen het koppel langzaam, maar hadden de koning en koningin uiteindelijk een stabiel huwelijk. Ze kregen samen niet minder dan vijftien kinderen.

Gek van honden

De passie die de overleden Britse koningin Elizabeth II had voor honden, heeft ze ongetwijfeld niet van een vreemde. Toen Charlotte na een woelige boottocht in Engeland aankwam, waren haar enige metgezellen Phoebe en Mercury, twee dwergkeeshondjes. De kleine viervoeters volgden de koningin overal in het paleis en bleven deel van de hofhouding tot haar overlijden. Koningin Charlotte heeft haar passie voor kleine hondjes doorgegeven aan de volgende generaties. Zo zou haar kleindochter, koningin Victoria, zeer gehecht zijn geweest aan Loulou, haar dwergkeeshond.

Snuiftabak

In ‘Bridgerton’ wordt de koningin regelmatig gezien terwijl ze aan een substantie snuift. Uit historische bronnen blijkt dat de vorstin, die de bijnaam 'Charlotte de snuiver' kreeg, verslaafd was aan snuiftabak. Tot haar dood in 1818 had Hare Hoogheid bijna 100 snuifdozen verworven, melden sommige historische bronnen. Ondanks het feit dat snuiftabak minder nicotine bevat, blijft deze manier van tabak consumeren nog steeds schadelijk voor de gezondheid. Tabak bevat nicotine, dat een verslavende werking heeft. Bovendien zitten er eveneens kankerverwekkende stoffen in snuiftabak, waardoor gebruikers een verhoogd risico lopen op mond- en keelkanker.

Andere passies

Charlotte hield van muziek en stond erom bekend om grote namen uit de muziekgeschiedenis uit te nodigen. Zo heeft ze Johann Christian Bach, de zoon van de legendarische componist, aangenomen als muziekleraar. Ze nodigde bovendien Mozart, toen nog een kind, uit om voor haar op te treden. Koningin Charlotte speelde ook vaak duetten op fluit en klavecimbel met haar man. De vorstin had eveneens een grote interesse in de flora en fauna. Ze stichtte een dierentuin die de eerste kangoeroes op Britse bodem huisvestte.

Ontdek 'Queen Charlotte: A Bridgerton Story' vanaf donderdag 4 mei op Netflix. op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top