Waarom Union op papier het beste JPL-team van de afgelopen twee jaar is

Sport |

Met 152 punten in de reguliere fasen van de afgelopen twee seizoenen verplettert Union de concurrentie en evenaart de club het record van Standard in 2008 en 2009. De straffe statistieken maken de snelle opgang van de sympathieke Brusselse volksclub nóg indrukwekkender. Maar wat zeggen die cijfers over onze traditionele topploegen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met 75 punten heeft het Union van Karel Geraerts slechts twee eenheden minder behaald dan de ploeg van zijn voorganger Felice Mazzù... die er ook 75 zou hebben behaald – mocht het geen twee punten “cadeau” hebben gekregen nadat de match tegen Beerschot in het slot gestaakt werd bij een 0-0-stand door wangedrag van de Beerschotfans. De uitslag werd door de tuchtraad aan de groene tafel omgezet in een 5-0-zege voor Union.

Zoals het statistiekenbureau Opta aangeeft, is het de eerste keer dat een ploeg twee seizoenen na elkaar 75 punten behaalt of meer in de reguliere fase sinds Standard in de jaren 2008 en 2009, de laatste twee jaren vóór de invoering van de play-offs.

Met 152 punten van de mogelijke 204 is Union de beste ploeg van de laatste twee reguliere fases. De Unionisten doen (veel) beter dan de concurrentie, met 17 punten meer dan runner-up Antwerp (137) en 21 meer dan Club Brugge (131). Union won 47 keer, veel meer dan Antwerp (41) en Racing Genk (38). Teddy Teuma en co. scoorden ook de meeste doelpunten in het reguliere seizoen: 148, tegenover 144 voor runner-up Racing Genk.

Gevestigde orde verstoord

Maar de straffe statistieken van Union moeten ook in perspectief geplaatst worden. De ‘traditionele’ topploegen lieten het de voorbije seizoenen immers meer dan eens afweten. Elke G5-ploeg maakte serieuze dipjes door. Waar de top van de eindklassementen (in de reguliere competitie) van het jaar 2000 tot 2018 weinig verschilde (Anderlecht: 18 keer in top 5, Club: 17 keer, AA Gent: 12 keer, Standard: 11 keer, Racing Genk: 10 keer), zijn er de afgelopen vijf seizoenen geen zekerheden meer: enkel Club haalde elk seizoen de top vijf. AA Gent stond vier keer in de top vijf, Anderlecht en Racing Genk drie keer en Standard twee keer. Nieuwkomers als Antwerp en Union verstoorden de gevestigde orde. De voorbije vijf seizoenen eindigde Antwerp de reguliere competitie vier keer in de top vier.

De voorbije drie seizoenen haalde Club Brugge steeds 70 punten of meer in de reguliere fase, dit seizoen strandt Club op minder dan 60. Het won in de reguliere fase per seizoen nooit minder dan 21 keer, en verloor maximaal zes keer. Dit seizoen won blauw-zwart maar 16 keer in de reguliere fase, en verloor het 7 keer. Het doelpuntensaldo was het slechtste sinds het seizoen 2012/2013. Een serieuze dip dus.

Racing Genk dan. De Limburgers behaalden dit topseizoen hun hoogste puntenaantal sinds de invoering van de play-offs. Ook hebben ze nog nooit zoveel wedstrijden gewonnen in de reguliere fase sinds de invoering van de play-offs, en hun doelpuntenproductie lag nog nooit zo hoog. Dat was de voorbije seizoenen wel anders: sinds het seizoen 2019/2020 had Racing Genk in de reguliere competitie nooit meer dan 16 matchen gewonnen. De trots van Limburg eindigde de reguliere fase achtereenvolgens op plaats 7, 4 & 8.

AA Gent is lid van de ‘traditionele’ G5, maar is een pak minder standvastig aan de top dan de andere G5-ploegen. Sinds de invoering van de play-offs konden de Buffalo’s nooit meer dan 18 matchen winnen in de reguliere fase. Dieptepunt was het seizoen 2012/2013, toen ze onder Víctor Fernández slechts acht keer wonnen. De laatste vijf seizoenen eindigde La Gantoise de reguliere fase drie keer op de vijfde plaats, één keer als zevende en één keer als tweede. Daar valt dus geen lijn in te trekken.

Nivellering

Anderlecht rijdt een nog grilliger parcours. Sinds het seizoen 2013/2014 won paars-wit nooit meer dan 18 wedstrijden in de reguliere competitie, terwijl het de tien seizoenen voordien maar één seizoen minder dan 20 matchen had gewonnen. De voorbije vijf seizoenen sloot de recordkampioen de reguliere fase slechts twee keer af in de top drie. En let nu goed op: in de twintig (!) voorafgaande seizoenen was Anderlecht nooit buiten de top drie van het eindklassement in de reguliere fase geëindigd. Tekenend voor het verval van het instituut.

Standard ten slotte is nog verder afgegleden: de voorbije negen seizoenen sloten de Rouches de reguliere fase maar één keer af in de top drie. Zes keer vielen ze buiten de top vijf. In die periode wonnen ze nooit meer dan zestien matchen in de reguliere competitie. In de elf seizoenen daarvoor beëindigden ze de reguliere competitie zeven keer in de top drie en wonnen ze in zeven van die elf seizoenen 18 matchen of meer in de reguliere fase.

Conclusie: er is sprake van een nivellering in de Jupiler Pro League, waarbij alle clubs qua niveau naar elkaar toegroeien. De kleinere clubs hebben een steeds grotere kans om bovenaan het klassement te eindigden, terwijl een top vijf-plaats voor de topclubs steeds minder een vanzelfsprekendheid is. Daar ligt ook een deel van de verklaring voor het succes van Union – zonder afbreuk te doen aan de grandioze prestaties van de coaches en het team.

Volg de Jupiler Pro League, met op zondag 30 april om 18u30 de topper tussen KRC Genk en Club Brugge, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top