Welke gevolgen heeft de bekerfinale voor de play-offkansen van Antwerp?

Sport | Royal Antwerp FC maakt zich klaar voor de bekerfinale tegen KV Mechelen. De troepen van Mark van Bommel staan voor cruciale weken. Kunnen zij voor de eerste dubbel (titel plus bekerwinst) gaan zorgen in 27 jaar?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Royal Antwerp FC is uiteraard de grote favoriet voor de bekerfinale tegen KV Mechelen. In de reguliere competitie werd het in Antwerpen 5-0 voor de Great Old en in Mechelen werd het 0-2 voor Antwerp. Toch is KV Mechelen onder Steven Defour een compleet ander team geworden. Zij tankten in de laatste twee matchen bovendien vertrouwen met een knappe 4 op 6 tegen AA Gent en RSC Anderlecht.

Bij Antwerp wil voorzitter Paul Gheysens na al zijn investeringen, die al ruim boven de 100 miljoen euro bedragen, eindelijk op frequente basis prijzen gaan winnen. Tot op heden staat de teller op één Beker van België en daar moet zondag dus een tweede aan toegevoegd worden. Dé grote droom is echter het winnen van de landstitel.

Zoals KRC Genk en AA Gent?

Als Antwerp de beker wint, zal ongetwijfeld de vraag komen hoe de Champions’ Play-offs zullen verlopen. Dat kan voor twee scenario’s zorgen. Door het winnen van een grote Belgische prijs is er alvast wat druk van de ketel. Het Europees ticket, voor de Europa League, is dan al een feit. Antwerp zal dan enkel nog interesse hebben in de 1ste of 2de plaats, waarmee ze zich kunnen plaatsen voor de voorrondes van de Champions League.

De bekerwinst kan voor een enorme boost zorgen. Dat was bij de vorige twee bekerwinnaars alvast een feit. AA Gent won vorig jaar de bekerfinale en raasde nadien door de Europe Play-offs. Ze haalden 12 op 18 en wonnen vlot deze play-offs. Een jaar eerder pakte Racing Genk de Beker van België en ging als een wervelwind te keer in de Champions’ play-offs met een 16 op 18. Ze eindigden toen tweede op slechts één punt van kampioen Club Brugge. Bij Antwerp zit het wel snor met de motivatie. Doelman Jean Butez sprak daarover duidelijke taal in Het Laatste Nieuws en droomt van de dubbel voor de Great Old. Club Brugge was in 1996 de laatste Belgische club die daarin wist te slagen.

Vangnet

Antwerp kan echter ook de motivatie verliezen in de Champions’ Play-offs. Als blijkt dat de titel, of de tweede plaats, niet meer bereikbaar is, kan de ploeg er mentaal ook de brui aan geven. Ze zijn mits bekerwinst immers zeker van de derde voorronde van de Europa League. Plaatsen drie en vier geven recht op deelname aan de voorrondes van de Conference League en kunnen Antwerp dus geen beter Europees ticket opleveren.

Het winnen van de Beker van België kan Antwerp een bepaalde gemoedsrust geven over Europees voetbal. Dan zijn ze zeker van minstens de play-offs van de Conference League (bij een uitschakeling in de derde voorronde van de Europa League hebben ze het vangnet van de laatste voorronde van de Conference League).

Toch wil men op de Bosuil vooral naar boven kijken. Echte winnaars als Mark van Bommel, Marc Overmars, Toby Alderweireld, Ritchie De Laet en Vincent Janssen willen echter veel meer. Zij gaan voluit voor de dubbel en willen van Antwerpen de voetbalhoofdstad van België maken. To be continued…

Volg de Bekerfinale tussen KV Mechelen en Royal Antwerp FC op zondag 30 april vanaf 14u30 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top