Les Nuits Botanique 2023: deze 5 topacts mag je niet missen

Festivals | De 30e editie van Les Nuits Botanique werd op gang getrapt. Eerder tipten we al enkele niet te missen Belgische acts op de affiche, maar er zijn natuurlijk ook een heleboel interessante internationale namen te ontdekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bill Callahan op 27 april in de Chapiteau

Misschien wel de grootste naam op de affiche van deze editie van Les Nuits komt uit de VS: Bill Callahan. Een van de meest gerespecteerde singer-songwriters op deze aardbol. Hij begon zijn carrière in de jaren 80, toen nog onder het pseudoniem Smog. In 2007 besliste hij verder te gaan onder zijn eigen naam. Met groot succes. Het debuut van die nieuwe carrière, ‘Woke on a Whaleheart’, geldt als een absolute klassieker in het singer-songwritergenre en zowat elk album dat hij sindsdien releaste, kreeg een 5 sterren-review. Zo ook zijn laatste worp 'YTILAER', een soort maatschappelijk dagboek van de coronapandemie.

Callahan (56) doet op het eerste zicht nochtans niets speciaals: zijn rustige, vaste baritonstem wordt over sobere gitaarmelodietjes gedrapeerd. Maar alles gebeurt zo subtiel en standvastig dat hij er moeiteloos in slaagt een sfeer van vertrouwdheid en veiligheid te creëren. Zijn poëtische teksten zijn balsem voor de ziel. Net wat we in deze chaotische, woelige tijden zo hard kunnen gebruiken. Voor enkele uurtjes onthaasting moet je dus op 27 april in de Chapiteau zijn.


Pitou op 28 april in De Rotonde

Ergens tussen pop en orkestraal, tussen klassiek en folk, bevindt zich deze Pitou. De 28-jarige Amsterdamse creëert een heel eigen universum, sprookjesachtig en met een weemoedige gloed. Ze wordt wel eens vergeleken met Julia Holter of Kate Bush. Al kan je haar evengoed een vrouwelijke tegenhanger van Tamino noemen, zij het in een iets minder mysterieuze versie. En dat treft, want Pitou Nicolaes, zoals ze voluit heet, mag zich tegenwoordig de amoureuze wederhelft noemen van de Antwerpse farao.

Sinds haar debuut in 2016 bouwt Pitou gestaag aan een fanbase doorheen heel Europa en daar zal haar pas uitgebrachte album ‘Big Tear’ zeker een boost aan geven. Ze leerde zingen in een kinderkoor en haar stem blijft ook als volwassen artieste haar belangrijkste troef. Elbow-frontman Guy Garvey loofde haar vocale prestaties, waarbij vooral Pitou's gevoel voor detail roemt.


Lankum op 30 april in Orangerie

Wie de Ierse folktraditie genegen is, mag zeker deze afspraak met Lankum niet missen. Het viertal uit Dublin heeft ontegensprekelijk een traditionele Ierse sound, met violen, doedelzakken, fiddles, harmonieuze samenzang en teksten die de betere historische verhalen vertellen. Maar Lankum doet er iets meer mee en geeft die traditie een hedendaagse toets door er ook spaarzame elektronica of experimentele soundscapes aan toe te voegen.

De band bestaat uit de broertjes Ian en Daragh Lynch, aangevuld met de charismatische zangeres Radie Peat (net mama geworden) en de violist Cormac MacDiarmada. Ze laten zich inspireren door kunst en literatuur, of door Middeleeuwse parabels. De Britse krant The Guardian omschreef hun muziek treffend: ‘alsof ze de soundtrack leveren bij een horrorfilm van de Coen-broers’.


Flavien Berger op 6 mei in de Chapiteau

Fransman Flavier Berger woont al een tiental jaren in Brussel, de stad waar hij zijn voorliefde voor surrealisme ongegeneerd kan botvieren. Berger speelt graag met woorden, stijl en beelden, maar vergeet daarbij nooit de melodie uit het oog. Zijn recentste album ‘Dans cent ans’ vormt het slotstuk van een trilogie die in 2015 begon met ‘Léviathan’. Hij weet perfect de balans te vinden tussen Franse chanson en clubby elektronica. Deze set op Les Nuits in zijn Brussel biedt de ideale gelegenheid om die hattrick met een luide knal te bezegelen.


Arooj Aftab op 9 mei in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

De afsluiter van deze 30e editie van Les Nuits is een specialleke. Niet alleen door de artieste in kwestie, maar ook de locatie waar ze geprogrammeerd werd: in een kerk. Daar zal de New Yorkse met Palestijnse en Saudische roots optreden aan de zijde van jazzpianist Vijay Iyer en multi-instrumentalist Shahzad Ismaily, twee Amerikaanse virtuozen met wie ze het album ‘Love in Exile’ opnam. Dat werkstukje komen ze nu voorstellen in Brussel. Denk jazzy soundscapes met oosterse invloeden. Twee jaar geleden veroverde Arooj Aftab heel wat harten met haar album ‘Vulture Prince’, een lappendeken van jazz, folk en klassiek, waarbij de meanderende, warme stem van Aftab als het zachte kussentje fungeert. Een aanrader voor wie graag traag de nacht inglijdt.


Voor het volledige programma en ticketinfo van Les Nuits Botanque 2023 moet je hier zijn.

Onze Belgische aanraders op de affiche ontdek je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top