Wist jij dit al over ‘Armageddon Time’?

Films | Sinds kort kan je in de bioscoop naar ‘Armageddon Time’ gaan kijken. In deze aangrijpende film van regisseur James Gray worden we naar de jaren tachtig van de Verenigde Staten geslingerd en kijken we naar de wereld door de ogen van een tiener. De redactie van Pickx trof enkele weetjes aan over deze film en somde ze hieronder op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De twaalfjarige Paul groeit op in een hecht gezin in het New York van de jaren tachtig. Hij haalt samen met zijn Afro-Amerikaanse vriend Johnny (Jaylin Webb) veel kattenkwaad uit en wordt op een dag naar een privéschool gestuurd waar ook zijn oudere broer verblijft. In deze school ziet hij hoe bevoorrecht en vooringenomen de studenten wel niet zijn en hoe de maatschappij echt in elkaar zit.

Gebaseerd op de jeugd van James Gray

Regisseur James Gray is bekend om films zoals onder andere ‘The Yards’ (2000), ‘We Own the Night (2007), ‘Two Lovers’ (2008), ‘The Lost City of Z’ (2016) en ‘Ad Astra' (2019). De man had voor de komst van 'Armageddon Time’ al zes films op zijn palmares staan en is nu aan zijn zevende prent toe.

Die prent is overigens persoonlijker dan ooit. Grey is voor deze film in zijn eigen verleden beginnen graven waardoor we het verloop van zijn tienerjaren in New York te zien krijgen. De regisseur toont niet enkel fragmenten van zijn jeugd: we zien ook hoe de maatschappij er toen uitzag, hoe zijn Joodse familie in elkaar stak en hoe hij zijn dromen achterna is beginnen jagen.

Alsnog een topcast

De opnamen van de film stonden al enkele jaren geleden gepland. Aanvankelijk zouden Robert De Niro, Cate Blanchett, Oscar Isaac deelnemen aan het project, maar vanwege de coronapandemie in 2020 en daaropvolgende angendaperikelen gaven zowel De Niro, Blanchett als Isaac verstek. Gelukkig is Grey een bekende naam in Hollywood en meldden acteurs Anthony Hopkins, Jeremy Strong en Jessica Chastain zich snel aan. Anne Hathaway was van begin af aan van de partij en heeft het schip nooit verlaten.

Anne Hathaway moest improviseren

Acteur Jeremy Strong speelt in de film de vader van James Gray, terwijl Anne Hathaway de moeder van de regisseur speelt. Gray wou niet dat de beide acteurs een karikatuur speelden van zijn ouders en besloot daarom om hen niet te veel randinformatie over zijn ouders te geven, buiten wat in het script stond. Hathaway vroeg naar verluidt om beeldmateriaal om de gedragingen van Greys moeder beter te begrijpen, maar daar wou de regisseur niet van weten. “Gebruik je fantasie”, was het devies.

Jeremy Strong heeft daarentegen wel de kans gekregen om beeldmateriaal van Grays vader te bemachtigen/maken. Dat heeft hem naar verluidt wel geholpen tijdens de opnames van de film.

Een tedere kwajongen als hoofdrolspeler

Het hoofdpersonage moest natuurlijk ook gecast worden, maar dat selectieproces ging niet van een leien dakje. Grey heeft naar verluidt meer dan 600 video-opnames bekeken van acteurs die op auditie kwamen voor deze rol. Hij zocht naar een jonge acteur die langs de ene kant teder overkwam, maar ook een kwajongen kon zijn als de situatie daarom vraagt. Hij zocht bovendien naar een acteur waarin hij een zekere kwetsbaarheid zag. Dat is uiteindelijk de jonge Banks Repeta geworden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top