‘Marieke, Addicted to Life’: een ode aan het leven en de dood

Films | Marieke Vervoort was een onversneden Belgische sportlegende. Ze werd twee keer wereldkampioen triatlon voor rolstoelgebruikers, veroverde twee gouden medailles op de Paralympische spelen in 2012 en een zilveren en een bronzen medaille in 2016. In 2019 koos ze voor een waardig levenseinde, de euthanasiepapieren had ze al sinds 2008 in haar bezit. De documentaire ‘Marieke, Addicted to Life’, die vanaf 1 mei te vinden is in de VOD-catalogus van Pickx, toont hoe haar laatste jaren een viering van het leven werden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marieke, Addicted to Life’ is een film van de Amerikaanse documentairemaakster Pola Rapaport (‘Broken Meat’, ‘Blind Light’). Zij las voor het eerst over het bijzondere verhaal van Marieke “Wielemie” Vervoort in 2016, in een artikel in de New York Times. Enkele dagen eerder had Marieke de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Tijdens de persconferentie had Marieke het niet over haar prachtprestatie, maar wel over het feit dat ze al jarenlang de papieren bijhad die haar het recht gaven om euthanasie te plegen. Maar het was nog te vroeg. Ze wilde eerst nog het onderste uit de kan halen. Alleen zij mocht beslissen wanneer het genoeg was geweest.

Het verhaal intrigeerde Rapaport zozeer dat ze besloot om de atlete te beginnen volgen met haar camera’s. “Haar gezicht en voorkomen waren fascinerend”, liet de regisseur optekenen. “Wie was deze betoverende, intelligente Europese atlete die geheel onverwacht zo’n controversieel onderwerp aansneed?”

Bevrijding

Marieke Vervoort leerde op 14-jarige leeftijd dat ze aan progressieve tetraplegie leed, een zeldzame aandoening waarbij haar ledematen verlamd raken. Op haar twintigste belandde ze permanent in een rolstoel, maar dat weerhield haar er niet van om volop voor de sport te gaan. Ze speelde rolstoelbasketbal, nam deel aan paratriathlons (en werd daarin tweemaal wereldkampioen) en nam deel aan de Ironman in Hawaï in 2008. Maar nadat die niet afliep zoals ze had gehoopt, leed ze aan een enorme pijn. Haar wereld stortte in en ze overwoog om een einde te maken aan haar leven.

Daarop ging ze in gesprek met palliatief specialist Wim Distelmans en besloot ze euthanasie aan te vragen. Vanaf dan had ze haar leven, en vooral de beslissing over wanneer dat leven zou eindigen, zelf in handen. Maar dat betekende niet dat Marieke gehaast was om het tijdelijke voor het eeuwige te ruilen. Integendeel, ze zou nog meer dan tien jaar alles uit het leven persen.

In de laatste drie jaren van haar leven ervoer Marieke Vervoort een soort bevrijding. De wettelijke toestemming om zelf te beslissen over haar levenseinde lieten haar toe om helemaal open te bloeien. Tijdens die drie jaren van diepe pijn en intens geluk volgde de ploeg van Pola Rapaport haar. Het resultaat is de prachtfilm ‘Marieke, Addicted to Life’.

Activist tegen wil en dank

De documentaire viert de atlete met een ijzeren wil en is een ode aan het leven. Daarnaast opent de film internationaal ook debatten over euthanasie. België is een van de enige landen ter wereld waar de procedure wettelijk toegestaan is en de regelgeving errond is nog steeds controversieel. Marieke Vervoort werd tegen wil en dank een politiek activiste in het debat rond het legaliseren van euthanasie en haar verhaal opent ook elders ter wereld deuren.

‘Marieke, Addicted to Life’, dat ondersteund is door muziek van Naima Joris, ging eerder dit jaar in première op het Filmfestival van Oostende en won op het Portland Film Festival de Best of Women’s Voices Award.

‘Marieke, Addicted to Life’ is vanaf 1 mei beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top