Horrorklassieker ‘Dead Ringers’ is terug, maar deze keer als tv-serie

Series |

Cultregisseur David Cronenberg kwam in 1988 op de proppen met de schizofrene horrorprent ‘Dead Ringers’. Exact 35 jaar later krijgt de film een remake als tv-serie. Dat de hoofdrol nu naar een vrouw gaat (Rachel Weisz) is het markantste verschil met het origineel. Maar er zijn nog verschillen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weisz in topvorm

Dat Rachel Weisz een stukje kan acteren toonde ze al veelvuldig. Onder andere in ‘The Favourite’, ‘The Mummy’ en ‘The Constant Gardener’ bewees de Britse dat ze een breed gamma aan rollen aankan. Met haar hoofdrol in deze serie voegt ze daar nog een accolade aan toe: Rachel Weisz zoals je ze nog nooit zag.

Net zoals Jeremy Irons in het origineel uitblonk in de dubbelrol van de tweeling Elliot en Beverly Mantle, doet Rachel Weisz dat even overtuigend over in deze remake. De innige, maar toxische relatie tussen beide zussen en hun iets te verregaande passie voor wetenschappelijk experiment worden op huiveringwekkende wijze tot leven gebracht door een fenomenale Weisz, die in alle reviews bedolven wordt onder de lof. Ze schittert zowel in de rol van de gevoelige, aimabele Beverly als in het duivelse, seksuele roofdier Elliot.

Een vrouwelijk narratief

Waar de film het wetenschappelijke en ethische discours over vruchtbaarheid vanuit een mannelijk perspectief bekijkt -met mannelijke gynaecologen die hun waanzinnige ideeën botvieren, zonder dat ze zelf onderwerp van experiment worden-, gebeurt dat in de tv-reeks vanuit een vrouwelijk perspectief. Doordat de tweeling gynaecologen deze keer gespeeld wordt door een vrouw verandert de emotionele lading helemaal. Want wat gebeurt er als hun eigen fertiliteit op het spel staat?

Dat gewijzigde narratief heeft veel te maken met de vrouw die achter de schrijftafel zat om het scenario aan te passen naar een zesdelige reeks: Alice Birch. De Engelse scenariste vergaarde de voorbije jaren faam met haar tv-adaptaties voor de Sally Rooney-bestsellers ‘Conversations With Friends’ en vooral ‘Normal People’. Wie die series bekeek, weet: hier mag je subtiele dialogen, diepgaande maatschappelijke discussies en onuitgesproken spanningen verwachten.

Meer visuele flair

Hoewel de Canadese cultregisseur David Cronenberg met ‘Dead Ringers’ na het gruwelijke ‘The Fly’ al evolueerde van body horror naar meer psychologische horror, blijft het een huiveringwekkende prent. Voor veel vrouwen was de film destijds onmogelijk om te bekijken vanwege de ‘verknipte’ scènes in de verloskamer. En dan moet je weten dat enkele echte horrorscènes nog uit de final cut weggelaten werden.

De tv-serie, afwisselend geregisseerd door Sean Durkin, Lauren Wolkstein en Karyn Kusama, baadt evenzeer in een duistere sfeer maar oogt toch een pak flitsender en visueel aantrekkelijker dan de cultklassieker uit de eighties. Cronenberg heeft er een handje van weg om zijn films te overgieten met een sausje campy horror, maar net omdat die scènes er zo goedkoop en eenvoudig uitzien missen ze hun effect niet. De serie van ‘Dead Ringers’ oogt een pak sensueler en balanceert subtieler op de grenslijn tussen verleidelijk en duister, daarin perfect belichaamd door de bevallige en mysterieuze Rachel Weisz.

‘Dead Ringers’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top