‘Knock at the Cabin’ in de VOD-catalogus: de top 5 van M. Night Shyamalan

Films |

Vanaf vandaag is ‘Knock at the Cabin’, de nieuwste horrorparel van M. Night Shyamalan, beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Pickx maakt je warm voor deze prent met de vijf hoogtepunten uit de filmografie van de Amerikaanse cineast.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Sixth Sense (1999)

Na twee kleinere films, brak M. Night Shyamalan in 1999 helemaal door met ‘The Sixth Sense’. De film, met een verrassende Bruce Willis als psycholoog en Haley “I see dead people” Joel Osment, liet bij veel kijkers een onuitwisbare indruk na.

Cole Sear (Haley Joel Osment) is een achtjarig jongetje met een duister geheim: hij kan dode mensen zien en zij hem ook. Hij durft er met niemand over praten, behalve met kinderpsycholoog Malcolm Crowe (Bruce Willis), die empathie toont voor het jongetje. Crowe verdiept zich in de morbide getuigenissen van Sear en stuit gaandeweg op een bovenmenselijke ontdekking die zijn eigen persoonlijke leven op zijn kop zet…

‘The Sixth Sense’ leverde Shyamalan twee Oscarnominaties op: voor beste regisseur en beste scenario.

Signs (2002)

Night Shyamalan begaf zich op glad ijs met deze thriller over bovennatuurlijke verschijnselen en geloof. Deze keer koos hij met Mel Gibson voor een andere voormalige actieheld als hoofdrolspeler. Die speelt eerwaarde Graham Hess, die na de dood van zijn vrouw zijn job opgeeft. Op een dag verschijnen er mysterieuze graancirkels in zijn veld. In zijn zoektocht naar de waarheid wordt hij in zijn geloof getest.

‘Signs’ gaat over een buitenaardse invasie, graancirkels in korenvelden en de geloofscrisis van een predikant. De film ondermijnt voortdurend wat we misschien verwachten van een horrorthriller over een buitenaardse invasie met een scherpzinnige karakterlezing, of een menselijke reactie op angst (zoals Joaquin Phoenix die naar de tv schreeuwt).

Hoewel het einde niet iedereen kon bekoren, was Signs een instant succes bij het grote publiek. Bovenal is ‘Signs’ een erg slimme film en misschien wel Shyamalans meest elegante scenario. Het mooiste is dat het meer een emotionele film is dan een breinkraker. M. Night Shyamalan weet hoe gevoelige snaren te raken, en doet dat op bewonderenswaardige en efficiënte wijze.

The Village (2004)

Shyamalan zette zijn trouw publiek op het verkeerde been in ‘The Village’, met Bryce Dalles Howard en zijn persoonlijke favoriet, Joaquin Phoenix, in de hoofdrollen.

De bewoners van een van de buitenwereld afgesneden dorp worden fysiek geteisterd door pijn, een knagend schuldgevoel en een onuitsprekelijk trauma. Vreemde gebeurtenissen, lelijke monsters, ... Of zit het allemaal in onze verbeelding? De film is traag en zwaarmoedig. Ja, er zijn monsters met scherpe kaken die het dorp binnenvallen en mensen proberen op te vreten. Maar de echte verschrikkingen gaan dieper: psychoanalysen hoe wij, zielige mensen, omgaan met de zielige strijd en trauma’s van het leven, en alleen maar meer trauma’s en verdriet veroorzaken. De verrassende twist van deze intelligente film heeft een ironische ondertoon.

In de Verenigde Staten werd ‘The Village’ na het trauma van 11 september niet zo goed onthaald. Toch bleven de fans wereldwijd enthousiast.

Split (2016)

In 2017 knoopte Shyamalan na een reeks flops terug aan met het succes met ‘Split’. De thriller met James McAvoy in de hoofdrol vertelt het verhaal van een man met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis die drie tienermeisjes ontvoert. Betty Buckley vertolkt de rol van Dr. Karen Fletcher, de psychiater van protagonist Kevin Wendell Crumb. Ze ontdekt dat Crumb 23 persoonlijkheden heeft en dat er zich momenteel een 24ste persoonlijkheid ontwikkelt die alle andere persoonlijkheden zal overnemen.

De rol van Kevin Wendell Crumb in ‘Split’ was een mijlpaal in zijn carrière. Filmrecensenten loofden zijn acteerprestaties en noemden deze rol “de beste uit zijn carrière”.

‘Split’ scheerde hoge toppen aan de box office en ook de critici waren lovend. In de film wordt verschillende keren verwezen naar ‘Unbreakable’: een sequel die beide verhalen samen brengt kon dan ook niet uitblijven.

Knock at the Cabin (2023)

Soms is Shyamalan op z’n best als hij het simpel houdt. In ‘Knock at the Cabin’, een bewerking van Paul G. Tremblays roman ‘The Cabin at the End of the World’, beperkt Shyamalan zich tot één locatie, een cast van zeven personages en de implicatie dat wat in dit huis gebeurt de rest van de wereld zal veranderen. Het geeft de film een enorme gravitas en spanningsboog mee, die Shyamalan  ook zocht in films als ‘The Happening’ en ‘Signs’, terwijl hij de karakterdynamiek op meesterlijke wijze uitwerkt.

In ‘Knock at the Cabin’ snijdt Shyamalan enkele van zijn favoriete onderwerpen aan, zoals geloof en klimaatverandering. Hij doet dit op een kleinere schaal, die inspeelt op zijn troeven als horrorspecialist. Dave Bautista steelt de show als Leonard, die samen met zijn trawanten (gespeeld door Nikki Amura-Bird, Abby Quinn en Rupert Grint) een familie moet dwingen te beslissen wie ze zullen opofferen om de wereld te redden. Bautista is op zijn allerbest, wetend welke gruwelijke dingen hij moet doen, terwijl we op zijn gezicht kunnen aflezen dat hij spijt heeft van bijna elke actie.

De film ademt de huis clos-sfeer uit van ‘Straw Dogs’ en ‘The Hateful Eight’. Hoewel Shyamalan bekendstaat om zijn afhankelijkheid van twists, bewijst ‘Knock at the Cabin’ dat hij ook zonder trucs een solide, gespannen en boeiende thriller kan maken.

‘Knock at the Cabin’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top