Oekraïne verbiedt nationale teams deel te nemen aan wedstrijden met Russen en Wit-Russen

Sport | Het Oekraïense ministerie van Sport verbiedt delegaties, die het land officieel vertegenwoordigen, deel te nemen aan internationale competities met Russen en Wit-Russen. Dat heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het verbod komt er na een besluit dat de Oekraïense regering eind maart al had genomen. Een dag eerder had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aanbevolen atleten uit Rusland en Wit-Rusland onder neutrale vlag toe te laten tot internationale wedstrijden. Oekraïne ijvert ook voor een boycot van Russische en Wit-Russische atleten op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Tegen persbureau Reuters verduidelijkte de Oekraïense vice-minister van Sport Matvi Bidny dat het verbod niet geldt voor wedstrijden waarbij de deelnemers zichzelf of hun sportclub vertegenwoordigen in plaats van hun land. "De beslissing heeft ook alleen betrekking op tegenstanders met een Russisch of Wit-Russisch paspoort."

Het IOC bekritiseerde het besluit van Oekraïne. "Het is niet aan regeringen om te beslissen welke atleten al dan niet aan internationale competities mogen deelnemen", klonk het eind maart in een mededeling. "Zo'n beslissing beschadigt alleen de gemeenschap van Oekraïense atleten en de nationale sportbonden. Het heeft geen impact om de oorlog waarvan de wereld wil dat hij stopt en die het IOC fel veroordeelt."

Atleten die de regels van het Oekraïense ministerie niet naleven, riskeren de officiële status van de nationale sportbonden te verliezen. Het verbod geldt zowel voor olympische als niet-olympische sporten. Niet alle Oekraïners zijn het echter eens met het besluit. Onder meer de olympische skeletoni Vladyslav Heraskevytsj en de Oekraïense tennisfederatie hebben het verbod bekritiseerd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top