Docureeks ‘La Course’: een intieme kijk op een historisch moment voor het vrouwenwielrennen

Wielersport |

In de vierdelige docureeks ‘La Course’ kijken we mee achter de schermen bij Team SD Worx tijdens de allereerste Tour de France Femmes die vorig jaar werd gereden. Een historisch moment, maar eentje waar ook kleine, menselijke verhalen aan vasthangen. Onder andere Lotte Kopecky en Demi Vollering krijgen een prominente rol in de reeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er is dit seizoen geen houden aan Team SD Worx, dat zowat alle voorjaarskoersen bij de vrouwen domineerde. Met grote dank aan de Belgische Lotte Kopecky (Omloop Het Nieuwsblad, Ronde van Vlaanderen) en de Nederlandse Demi Vollering (Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen). Heeft het te maken met revanchegevoelens? Vorige zomer trok de Nederlandse wielerformatie immers met torenhoge ambities naar de allereerste editie van de Tour de France Femmes. Met de speerpunten Vollering, Chantal Van den Broek-Blaak, Marlen Reusser en Kopecky hadden ze er meerdere ijzers in het vuur.

Uiteindelijk pakte de beloftevolle Vollering wel de bergtrui en eindigde ze tweede in het eindklassement, maar de zege ging naar de ervaren Annemiek van Vleuten. Die kende overigens een heus boerenjaar: op haar 39e won de Nederlandse wielrenster de drie grote rondes (Vuelta, Tour en Giro) alsook het wereldkampioenschap. Fenomenaal! Maar dat maakte natuurlijk de rekening niet van SD Worx, dat slechts één ritzege pakte met Reusser.

De emoties liepen vorige zomer dan ook hoog op tijdens die eerste volwaardige Tour voor vrouwen. Dat kunnen we allemaal gedetailleerd volgen in de vierdelige docureeks ‘La Course’, een productie van Zebra 63 en vanaf 17 april te bekijken op Canvas en VRT Max.

Primeur

Het vrouwenwielrennen heeft een lange weg afgelegd. Terwijl de Tour de France bij de mannen al decennialang een mondiaal circus is, moesten de vrouwen het stellen met een rol in de luwte. Maar in 2021 besliste de ASO, de internationale wielerunie, eindelijk zijn schouders te zetten onder een volwaardig alternatief voor de dames. Op 24 juli 2022, de dag waarop de mannen hun Ronde beëindigden met de rit naar de Champs-Elysées, werd in Parijs het startschot gegeven voor een achtdaagse rittenkoers die zou eindigen met een spectaculaire slotetappe naar de top van La Super Planche de Belles Filles.

“Het vrouwenwielrennen zit de laatste jaren ongelooflijk in de lift. In 2022 vond een van de belangrijkste momenten ooit plaats in het vrouwenwielrennen: ASO organiseerde, in vol ornaat, een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De wedstrijd zag eruit zoals die bij de mannen, werd in beeld gebracht zoals bij de mannen, reikte de truien uit zoals we die kennen bij de mannen. De volgende stap was ook een docureeks maken achter de schermen en dat is bij deze gebeurd”, aldus een fiere Ruben Van Gucht, de Sporza-presentator die de productie begeleidde.

Unieke inkijk

In de pilootaflevering volgen we Team SD Worx tijdens een hoogtestage als voorbereiding op de Tour. We leren de verschillende rensters beter kennen en zien hoe ze samen een ploeg proberen smeden. Van de Zwitserse Marlen Reusser, die een diploma als arts op zak heeft en nog een tijdje in een ziekenhuis werkte, tot de ploegleidster Anna van der Breggen, een levende legende van het Nederlandse wielrennen die in 2021 op haar 31e besloot haar fiets in te ruilen voor een zitje in de volgwagen. De sfeer zit goed, al zorgt het moment van de definitieve selectie wel voor spanning: wie mag mee naar de Tour de France Femmes en wie valt af?

In de volgende afleveringen krijgen we het turbulente en spannende verloop van die allereerste Tour voor vrouwen te zien, maar dan niet zoals we het kennen, met voornamelijk mooie plaatjes van het landschap en focus op het mediacircus. De camera’s volgen de rensters naar het ontbijt, tijdens de teambesprekingen of tot in de ploegbus wanneer ze uitgeteld over de finishlijn bollen. Uniek beeldmateriaal van een uniek moment.

Bekijk ‘La Course’ op maandag 17 april om 22u15 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top