Hoe Man City eindelijk een verdediging van CL-niveau in elkaar knutselde

Sport |

Met een overtuigende zege (3-0) nam Manchester City dinsdagavond een serieuze optie op de halve finales in de Champions League. Vooral te danken aan een solide defensie. Eindelijk, zou je zeggen, want op dat vlak hebben de Citizens een lange weg afgelegd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was een clash waar iedereen naar uitkeek. Een finale avant la lettre, zo werd gezegd. Maar de realiteit bleek anders: Manchester City was in de heenwedstrijd van de CL-kwartfinale tegen Bayern München meer dan een maatje te groot. Het werd 3-0 in Manchester en daarbij sprong voornamelijk die clean sheet in het oog. Bayern stond de voorbije jaren immers garant voor offensief spektakel en veel goals. Terwijl de verdediging van City meermaals onderwerp van hoon en spot was. In deze CL-campagne lijken de rollen omgedraaid. De Engelse topclub lijkt eindelijk stabiliteit in zijn verdedigende linie gevonden te hebben. Ontegensprekelijk een troef in zijn zoektocht naar glorie in de Champions League.

Manchester City heeft op dat vlak een lange weg afgelegd. Een parcours van veel hits en nog meer missers. Vincent Kompany werd al snel een referentie in de defensie van de skyblues, maar naast hem was het een komen en gaan van spelers: Otamendi, Demichelis, Mangala, Clichy en Nastasic. Allemaal kregen ze hun kans, allemaal werden ze met een onvoldoende doorgestuurd. In doel was het niet veel beter, met Caballero en Hart beschikte City allerminst over een betrouwbaar sluitstuk.

Stabiliteit

Elk seizoen opnieuw vroegen analisten zich af hoe het mogelijk was dat zo’n topclub zich telkens vergiste in de keuze van transfers en vooral: hoeveel geld ze daaraan verspeelden. Maar deze campagne lijkt er komaf gemaakt met die kritiek. Met Ederson heeft City al enkele jaren zijn betrouwbaar sluitstuk in doel gevonden. Daarvoor is het trio bestaande uit Akanji, Aké en Dias een zekerheid geworden. Dat met verdediger John Stones geschoven werd naar het middenveld draagt eveneens bij aan het nieuw gevonden evenwicht achterin. Vraag is alleen of Pep Guardiola dat geslaagde experiment met Stones zal handhaven.

Wat de defensieve stabiliteit van Man City zo speciaal maakt, is de invulling op de flanken. Waar de meeste ploegen die in 3-5-2 spelen eigenlijk eerder in 5-3-2 komen te staan door het terugzakken van de flankspelers, is dat bij de Citizens helemaal anders. Grealish op links en Silva op rechts kan je bezwaarlijk verdedigend ingestelde spelers noemen. Maar door hun drang naar voren stellen die twee City wel in staat om hoge, intensieve druk te zetten. Tegelijkertijd blijft op die manier de eigen verdediging gevrijwaard van enige druk. Een win-winsituatie.

De factor Haaland

"Aanvallen is de beste verdediging". Een boutade die perfect van toepassing is op dit Man City. In de Premier League draait de ploeg aan een gemiddelde van 2,5 gemaakte doelpunten per wedstrijd. Met Kevin De Bruyne als motor en Erling Haaland als afwerker heeft Guardiola op dat vlak goud in handen. Doordat de Noorse wonderboy zoveel angst inboezemt bij de tegenstanders, zorgt hij ervoor dat die de risico’s schuwen en de City-verdedigers makkelijk in positie kunnen blijven.

Haaland helpt zijn verdedigers in de ploeg nog op een andere manier: door ook op training steeds voluit te gaan, dwingt hij zijn ploegmakkers een tandje hoger te schakelen en steeds met intensiteit te verdedigen. Waar ze profijt uit halen in de wedstrijden. “Om beter te worden, moet je met de besten trainen”, vertelde Ruben Dias daarover. “Haaland duwt ons naar een hoger niveau.”

De veelbesproken spits van Man City zit nu aan 45 doelpunten over alle competities heen, een record voor een Engelse club. Daarvan werden er tot nog toe 11 in de Champions League gescoord. En de orkaan Haaland is nog niet uitgeraasd. Het kan City alleen maar helpen in zijn queeste om die CL-trofee. Als hij net als in de heenwedstrijd ook in de terugwedstrijd tegen Bayern raak kan treffen, lijkt niets nog een nieuwe gooi naar Europese glorie in de weg te staan.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interviews, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top