Felice Mazzu voelt zich als een vis in het water buiten de top vijf

Sport | Felice Mazzu zag af bij RSC Anderlecht, maar leeft weer helemaal op bij Sporting Charleroi. Bij RSCA kon hij nooit overtuigen, bij Charleroi wel. Voelt Mazzu zich beter bij een team waar de druk minder groot is?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sporting Charleroi won afgelopen weekend in de 96ste minuut met 3-2 van Zulte Waregem. De Carolo’s sloegen weer toe in de extra tijd, oftewel ‘Mazzu Time’. Charleroi springt zo over Anderlecht naar de achtste plaats. Een symbolische zege voor de coach. Mazzu werd dit seizoen ontslagen bij Anderlecht, maar een maand later ging hij al aan de slag bij Charleroi. Daar kreeg Edward Still zijn ontslagbrief.

Kon Mazzu de rug rechten in het Zwarte Land? Het antwoord is ja. Sinds zijn terugkeer naar Charleroi wist hij in 15 wedstrijden een gemiddelde van 1,87 punten per match bij elkaar te spelen. Twee speeldagen voor het einde staat Charleroi achtste en de Europe play-offs lonken. Een bewijs dat Mazzu zich beter in zijn sas voelt bij een club die niet tot de top van België behoort?

Gefaald bij Genk en Anderlecht

In juni 2022 maakte Anderlecht de komst van Felice Mazzu bekend, maar er waren meteen twijfels. Kon hij deze keer wel slagen bij een topclub, nadat het eerder al niet lukte bij KRC Genk? Daar hield hij het amper twintig wedstrijden vol. In Genk kreeg hij de nodige kritiek omdat hij onvoldoende Nederlands sprak.

In Anderlecht was de start nog goed inzake resultaten met een goede maand augustus. Nadien ging het van kwaad naar erger en na 22 wedstrijden volgde weer een ontslag. Anderlecht was een schim van de ploeg die vorig jaar onder Vincent Kompany bij momenten mooi voetbal speelde en het stond zelfs dichter bij de degradatieplaatsen dan bij een plaats voor de top vier.

Succes bij Union SG

Mazzu wist bij Union SG, net als in Charleroi, wel succes te boeken. Hij werd er kampioen in de tweede klasse en leidde hen het seizoen nadien bijna naar de landstitel in de Jupiler Pro League. Mazzu is een coach die de nadruk legt op passie, moed en zelfopoffering. Zijn voetbal is toch vooral gebaseerd op een goede organisatie waar ‘werken’ centraal staat. Bij een topclub wordt meer verwacht, daar moeten de ploegen ook zelf het spel maken. Een heel andere benadering en dat lijkt Mazzu minder goed te liggen.

Dat wil niet zeggen dat Mazzu geen toptrainer is, dat bewijzen zijn resultaten bij Charleroi en Union SG. Hij past met zijn voetbalvisie simpelweg beter bij ploegen die de underdog zijn. Charleroi presteert sinds zijn komst zeer goed en als we een rangschikking zouden maken van de laatste 15 duels, staan ze knap derde. Mazzu kan een underdog boven zichzelf laten uitstijgen. De komende weken kan hij Anderlecht zijn seizoen helemaal verknallen door hen uit de Europe play-offs te houden.

Volg de Jupiler Pro League, met vrijdag 14 april om 20u45 de Waalse derby tussen Standard en Charleroi, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top