“De stad was verschrikkelijk, ik had koud en ik was ziek”

Sport |

Op zijn 38e staat hij nog steeds pal in de defensie van Chelsea en bij AC Milan en PSG geldt hij als een clublegende, maar voor hij dat succesverhaal schreef, landde Thiago Silva bij Dinamo Moskou. Een traumatische ervaring voor de Braziliaanse verdediger.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thiago Silva werd opgeleid in Brazilië bij Juventude, waar FC Porto hem in 2005 wegkaapte. Bij de Portugese topclub moest hij voor een nieuwe dynamiek zorgen nadat het net de Champions League gewonnen had. Heel wat sleutelspelers uit die ploeg volgden het voorbeeld van coach José Mourinho en verzilverden dat fantastische seizoen met een toptransfer. De jonge Braziliaanse belofte Silva moest de eerste bouwsteen worden van een nieuw succeselftal.

Maar dat plan verliep enigszins anders. Thiago Silva kende aanpassingsproblemen en speelde in zijn eerste half jaar in Europa louter voor het reserve-elftal van FC Porto. Na het seizoen besliste Porto zelfs om hem alweer van de hand te doen. Dinamo Moskou werd de nieuwe werkgever voor de jonge Braziliaan… het begin van een nachtmerrie voor hem.

Tuberculose

Was de integratie in Portugal al lastig, dan was dat in het verre Moskou nog tweemaal zo moeilijk. Om de integratie van hun nieuwe defensieve versterking te vergemakkelijken had Dinamo Moskou nochtans verscheidene Portugees sprekende spelers aangetrokken. De Russische club was net overgenomen en koesterde torenhoge ambities, er zou offensief voetbal gebracht worden. Het leek dus wel goed te komen. Alleen: Silva arriveerde in putje winter. Amper geland besefte de jonge verdediger al vlug dat hij de verkeerde keuze had gemaakt. “De stad was verschrikkelijk, ik had koud en ik was ziek”, zou hij daar later over getuigen.

Sportief was dat er evenwel niet aan te zien. Andrey Kobelev, destijds assistent van T1 Oleg Romantsev vertelde daarover aan voetbalsite Footbalski: “Thiago maakte meteen indruk op de staf. Ik had nog nooit zo’n beloftevolle verdediger bezig gezien. Zijn kwaliteiten waren uitzonderlijk.”

Maar ondanks die adelbrieven kon Silva nooit overtuigen in de Russische hoofdstad. Het werd duidelijk dat er meer aan de hand was. Buiten het mentale aspect speelde er ook fysieke averij mee. Na meerdere onderzoeken ontdekte men de boosdoener: tuberculose. Een ziekte waar de Braziliaan ook in Porto al mee te kampen kreeg. Aan de Gazetta dello Sport zei Silva daar eens over: “De dokters hebben me achteraf verteld dat als ik nog twee weken had doorgetraind, ik er niet meer bovenop was geraakt. Dan was ik zo goed als dood.”


Overgewicht en depressie

Omdat TBC als erg besmettelijk bekendstaat, werd Thiago in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis te Moskou. Het waren lange dagen voor de Braziliaan. “Ik kon enkel wat gamen en op het internet surfen”, weet hij nog goed. Hij geraakte amper nog uit zijn bed om zijn lichaam in conditie te houden. Bovendien werd hij geteisterd door een ongeziene eetlust. “Voor ik het wist zat ik aan tien kilogram overgewicht. Een heel tegengesteld beeld aan de mensen rondom mij in het hospitaal, die waren allemaal mager en hadden nooit honger. Ik had constant honger. De dokters geboden mij om geregeld een wandelingetje te maken, maar dat lukte mij echt niet.”

Na zes maanden doorgebracht te hebben in een miserabele ziekenhuiskamer in Moskou kreeg Thiago Silva toestemming om in Brazilië verder te revalideren. Vervolgens stemde Dinamo Moskou in met een uitleenbeurt aan Fluminense, kwestie van daar in een meer vertrouwde omgeving weer wat voetbalgevoel op te doen. Silva aarzelde geen seconde: “Ik heb alles meteen achtergelaten in Moskou. Al mijn kleren, spullen, mijn huis… Het was alsof ik vluchtte uit het vagevuur. Ik wilde nooit meer terugkeren naar Rusland.” Zo geschiedde ook. Uiteindelijk heeft Thiago Silva nooit het shirt van Dinamo Moskou gedragen in een officiële wedstrijd.

Fan van deze rubriek? Lees dan ook deze bijdrages:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top