Elle Fanning wordt 25: een bloemlezing van haar beste rollen

Films |

Elle Fanning is net zoals haar (bekendere) oudere zus Dakota actrice en blaast vandaag 25 kaarsjes uit. Hoog tijd om het feestvarken in de bloemetjes te zetten met een terugblik op haar beste rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

New Orleans, 1918. Benjamin komt op de wereld als bejaarde man. Queenie, de directrice van een verzorgingstehuis, vindt de pasgeborene voor de deur. Ze besluit zich te ontfermen over Benjamin. Naarmate hij ouder wordt, merkt Benjamin dat hij lichamelijk steeds jonger wordt. Op een dag vindt hij de liefde van zijn leven: de kleine Daisy (gespeeld door de 9-jarige Fanning). De eerste keer dat hij Daisy (de volwassen Daisy werd gespeeld door Cate Blanchett) ontmoet, lijkt hij een oude man, maar is hij eigenlijk even oud als zij. Pas wanneer ze beiden midden in het leven staan, kunnen ze elkaar ontmoeten.

Al op jonge leeftijd toonde Elle Fanning in deze film dat ze over minstens evenveel acteertalent als haar oudere zus Dakota beschikt.

The Curious Case of Benjamin Button’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Super 8 (2011)

In de jaren zeventig vraagt een groep nerdy scholieren Alice om in hun film te spelen, gefilmd met een Super 8-camera. Alice (Fanning) is het perfecte 12-jarige droommeisje voor de jongens om verliefd op te worden. 

Het hart van de film bestaat uit twee kinderen, Alice en Joe (Joel Courtney), uit gebroken gezinnen die troost bij elkaar vinden. Fanning levert een betoverende acteerprestatie af, zeker in de scène waarin ze een home movie bekijkt van Joe’s onlangs overleden moeder (gespeeld door Caitriona Balfe). Ze begint te huilen en haar gezicht spreekt boekdelen: ze verlangt naar een moeder en voelt zich schuldig over de dood van Joe’s moeder.

Als ze in de jongensfilm acteert, verandert ze haar stijl volledig. Ze gaat van Elle Fanning die Alice speelt naar Elle Fanning die Alice speelt, die op haar beurt de beste 12-jarige actrice van de klas speelt. De manier waarop ze tussen die twee kan switchen is opmerkelijk.

Maleficent (2014) & Maleficent: Mistress of Evil (2019)

‘Maleficent’ is de moderne kijk van Disney op het alom gekende klassieke sprookje van Doornroosje. Maleficent (Angelina Jolie) is een prachtige jonge vrouw met een oprecht hart, die een idyllische jeugd heeft in een vreedzaam en bosrijk koninkrijk, tot op een dag een leger binnenvalt en de harmonie van het land in gevaar brengt. Maleficent wordt de vurigste beschermer van het land, maar wanneer ze uiteindelijk meedogenloos wordt verraden begint haar oprechte hart in steen te veranderen. Ze is uit op wraak en moet het in een heftige strijd opnemen tegen de opvolger van de binnenvallende koning. Ze spreekt een vloek uit over zijn pasgeboren dochter Aurora (Elle Fanning). Maar wanneer het meisje opgroeit, realiseert Maleficent zich dat Aurora de sleutel is tot vrede in het koninkrijk, en misschien ook wel tot haar eigen ware geluk.

Elle is perfect gecast als Disney-prinses. Ze heeft cartooneske ogen en perfecte gouden krullen, maar wat belangrijker is: ze is een slimme, pittige en avontuurlijke 21e-eeuwse versie van de klassieke Disney-prinses.

Fanning en Jolie zijn twee handen op één buik in de ‘Maleficent’-films. Prinsen kunnen komen en gaan, maar wraakzuchtige feeën blijven eeuwig bestaan. Op haar zestiende (en dan 21ste) speelde Elle Fanning de hoofdrol in deze kaskrakers, en ze doet dat met brio.

The Great (2020 - ...)

In de komische dramareeks ‘The Great’ speelt Fanning Catharina de Grote, keizerin van het 18de eeuwse Rusland, in een verhaal dat deels gebaseerd is op ware feiten. In de huid van Catharina kan Elle haar veelzijdigheid als actrice etaleren: ze kan ruig en machtig zijn, maar ook klein en onschuldig. Ze kan mannen rond haar vinger draaien en weet hoe ze een korset en een mooie jurk moet uitspelen.

‘The Great’ is een ensemblekomedie, hoewel er geen twijfel over bestaat dat Fanning de show steelt. Elle weet hoe ze de andere personages moet bespelen, waardoor ze de reeks naar een hoger niveau tilt. Catharina deed goede en vreselijke dingen, maar verliest nooit de sympathie van de kijker.

Haar gelauwerde hoofdrol in ‘The Great’ leverde Fanning nominaties op voor een Emmy, Critics’ Choice Award, Golden Globe en Screen Actors Guild Award.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top