Verdient Meunier beter dan zijn statuut van wisselspeler?

Sport |

Bij Borussia Dortmund verdween Thomas Meunier de voorbije maanden naar het achterplan, een transfer deze zomer dringt zich dus op. Het is een vreemde vaststelling, want zijn statistieken ogen helemaal niet zo slecht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

19 minuten. Dat is het aantal speelminuten dat Thomas Meunier in het kalenderjaar 2023 tot dusver kreeg bij Borussia Dortmund. En ook al liggen spier- en rugproblemen aan de basis van die malaise, toch is het zeer teleurstellend dat de Rode Duivel de voorbije weken geen enkele speelkans meer kreeg. Zelfs nu hij weer fit is en klaar voor de dienst lijkt Borussia-coach Edin Terzic niet op hem te rekenen. Marius Wolf (sinds kort Duits international) en Julian Ryerson hebben zijn plek op de rechtsachter ingenomen, en met Mateu Morey is nog een andere concurrent voor die positie net weer hersteld van een zware blessure. De nabije toekomst van Meunier in Dortmund ziet er dus niet al te rooskleurig uit. Dat mag best vreemd heten voor een speler die zich het voorbije decennium als een van de meest beslissende rechterflankspelers in Europa profileerde.

Beslissender dan Lahm

In verdedigend opzicht heeft Meunier zeker zijn werkpunten, dat valt niet te betwisten. Niet onlogisch ook voor een speler die pas na zijn profdebuut omgeschoold werd van aanvaller naar verdediger. Het was bij Club Brugge dat hij voor het eerst als rechtsachter gebruikt werd. Maar het is wel op die positie dat hij zijn transfer naar PSG en later Borussia afdwong. Zij het dan voornamelijk op basis van zijn offensieve kwaliteiten.

Want zijn aanvallersinstinct is hij nooit kwijtgeraakt. De Twitteraccount ThePopFoot stelde een klassement op van de meest effectieve flankverdedigers in de 21e eeuw. Daar kwam Dani Alves als primus uit -bezwaarlijk een verrassing te noemen. De voormalige Barça-verdediger heeft 281 beslissende acties achter zijn naam, assists en doelpunten opgeteld. Achter de Braziliaan treffen we nog illustere namen als die van Roberto Carlos en Jordi Alba. Iets daaronder volgen Marcelo, John Arne Riise en… Thomas Meunier!

In 517 wedstrijden als prof verzamelde de 31-jarige Rode Duivel liefst 61 goals en 68 assists. Daarmee blijft hij gereputeerde namen als Philipp Lahm, Ashley Cole en David Alaba voor. Daar kunnen trouwens nog een pak beslissende acties bij komen voor Meunier, maar wellicht niet meer in het shirt van Dortmund. Deze zomer wenkt een transfer en vooral FC Barcelona wordt daarbij genoemd als gegadigde.

Het programma van de 27e speeldag in de Bundesliga op Eleven:

Zaterdag 8 april

Zondag 9 april

Meer lezen over de voetbalactualiteit?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top