Wie is Bruno Saltor, de opvolger van Graham Potter bij Chelsea?

Sport | Na het ontslag van Graham Potter mag Bruno Saltor nu de honneurs waarnemen bij Chelsea. Hij werd aangesteld om te proberen de ploeg terug de juiste koers te laten varen. Pickx vertelt je meer over de voormalige assistent van de Engelse coach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voordat hij aan zijn trainerscarrière begon, was Bruno Saltor tot 2019 een professionele voetbalspeler. De 42-jarige Spanjaard genoot zijn opleiding bij Espanyol Barcelona als middenvelder, maar zou nooit tot in de kernploeg geraken. Op zoek naar speeltijd werd hij voor een seizoen in de lagere divisie uitgeleend aan Nàstic Tarragona. Vervolgens trok Saltor naar Lleida, waar hij rechtsachter speelde.

Van Catalonië tot Engeland

Na drie seizoenen bij deze Catalaanse club, die in 2011 failliet ging, verkaste Saltor naar Almería. In Andalusië surfte hij mee op het succes van de ploeg, die in 2007 terechtkwam in de eerste klasse. Twee jaar later besloot Saltor zijn voormalige coach, een zekere Unai Emery, naar Valencia te volgen. Daar ontdekte hij met name Europese competities voordat hij in juni 2012 gratis toetrad tot zijn ex-teamgenoot Vicente bij de Engelse club Brighton & Hove Albion.

In het zuiden van Engeland leeft hij zeven jaar lang als in een sprookje. De verdediger won direct in het eerstvolgende kampioenschap en nam steeds vaker de leidersrol in de ploeg op. In 2015 werd hij zelfs de kapitein van de Seagulls onder bevel van Chris Hughton. Na vijf seizoenen eindigde Brighton als tweede en kon het opklimmen tot in de Premier League. Op 37-jarige leeftijd maakte Saltor eindelijk deel uit van de elitespelers van het Engelse voetbal.

Trouw aan Potter

Op 12 mei 2019 speelde de man met de bijnaam "El Capitan" zijn laatste wedstrijd met Brighton op de laatste dag van de competitie tegen Manchester City. Meteen na de wedstrijd kondigde hij zijn spelerspensioen aan en voegde zich een paar weken later bij de technische staf van Graham Potter, het nieuw aangestelde hoofd van de club.

Afgelopen september volgde de inwoner van El Masnou Potter naar Chelsea, waar hij werd aangenomen als assistent-coach. Maar zeven maanden later moet de voormalige T1 van Brighton tot zijn schande vaststellen dat de prestaties van de Londense club verre van optimaal zijn. Chelsea keldert in de competitie terwijl ze zich voorbereiden op een Champions League-kwartfinale tegen Real Madrid. Hopelijk kan Sartor het seizoen van The Blues redden.

Volg de Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top