Deze trainerswissels halverwege het seizoen leidden Chelsea naar succes

Sport | Chelsea wist in zijn geschiedenis tot op heden drie keer de finale van de Champions League te bereiken. Er was één constante: The Blues wisselden telkens tijdens het seizoen van trainer. Zouden ze het toch wel vreemde recept voor succes hebben gevonden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het wisselen van coach gedurende het seizoen is niet altijd een garantie voor direct succes in het voetbal. Chelsea zal dat echter tegenspreken, want in het verleden pakte het vaak goed uit voor de Engelse topclub. In 2003 werd Chelsea eigendom van Roman Abramovich, die er vele miljoenen euro’s tegenaan gooide. Daarnaast waren er ook de nodige trainerswissels in het tijdperk van de Russische miljardair. Hij loodste Chelsea wel naar de Europese top.

In 2004 haalde hij onder meer José Mourinho, die in drie jaar tijd zes prijzen zou winnen, naar de club. Maar na drie jaar leek de chemie te zijn uitgewerkt. In het seizoen 2007-2008 begon Chelsea moeizaam aan het seizoen. In september moest hij toen vertrekken van Abramovic en Avraham Grant kwam in zijn plaats. 

Tussenpaus Di Matteo

De Israëlier wist Chelsea nog naar de tweede plaats in de Premier League te loodsen. Het belangrijkste wapenfeit was de eerste Champions League-finale voor Chelsea. In Moskou troffen ze Manchester United, maar Chelsea delfde het onderspit na het nemen van strafschoppen.

Vier jaar later wist Chelsea weer de finale op het kampioenenbal te halen. Deze keer was Bayern München de tegenstander en de Engelsen trokken wél aan het langste eind. Roberto Di Matteo was toen de manager van Chelsea. De ex-speler van de Londenaars was op dat moment ook de tweede trainer van het seizoen van Chelsea, nadat hij had overgenomen van de tegenvallende André Villas-Boas. Door de Champions League-zege kreeg hij een contract van twee jaar.

Tuchel neemt wraak

Negen later was het weer prijs. Chelsea wist na twee landstitels en een FA Cup terug aan te knopen met een Champions League-finale. In 2021 wist het met de tweede trainer van dat seizoen, Thomas Tuchel, de finale te bereiken. The Blues waren zwak aan het seizoen gestart onder de hoede van clublegende Frank Lampard, vooral de laatste maanden van 2020 waren matig inzake resultaten. Lampard werd ontslagen en Tuchel nam over, nadat die de laan werd uitgestuurd door PSG. Hij loodste Chelsea naar de finale tegen Manchester City. Tuchel won.

Chelsea heeft dus goede herinneringen aan trainerswissels. Meer zelfs, in zijn andere twee gewonnen Europese finales (de Beker der Bekerwinnaars in 1997 en de Europa League in 2013) kwam de winnende coach ook pas in de loop van het seizoen naar Chelsea…

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interview, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top