‘Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now’, achter de schermen bij een goudeerlijke zanger

Muziek | De Schotse zanger Lewis Capaldi vertelde in een interview met The Sunday Times onlangs nog dat hij mogelijks vroegtijdig zal moeten stoppen met muziek maken. Dat komt doordat hij lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Dat komt ook aan bod in ‘How I’m Feeling Now’, de documentaire die op 5 april op Netflix gelost wordt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Die documentaire belooft een intieme inkijk te geven in het leven van Lewis Capaldi, die na enkele virale online hits succes boekte als singer-songwriter. Vooral zijn single ‘Someone You Loved’, die op 7 november van 2018 werd gelanceerd en de wereld rond ging, was de aftrap van zijn carrière. In 2019 kwam zijn debuutplaat uit, ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’. Dit jaar komt de langverwachte opvolger eraan: ‘Broken by Desire to Be Heavenly Sent’. Capaldi houdt duidelijk van omslachtige titels.

Van dat tweede album verschenen intussen al de singles ‘Forget Me’ en ‘Pointless’, twee stevige hits in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. Tussendoor kwam ook zijn lijn diepvriespizza’s uit, maar dat geheel terzijde. Op dat tweede album zal ook het lied ‘How I’m Feeling Now’ staan, het nummer waar de documentaire op Netflix haar naam vandaan haalde.

De film toont het leven van Capaldi, zijn schrijfproces en de strubbelingen die hij beleeft bij het in elkaar boksen van die altijd moeilijke tweede plaat. Steeds met een knipoog, want Capaldi is zich altijd bewust van de clichés waarin hij constant dreigt te vervallen.

Een van de grote problemen waar de zanger mee worstelt, is het feit dat zijn muzikale carrière voor een stuk verantwoordelijk is voor zijn verergerende syndroom van Gilles de la Tourette. Musiceren, en vooral live optreden, is namelijk een trigger voor zijn tics. Op het podium kreeg Capaldi het al meermaals knap lastig.

“Het is raar”, zei hij onlangs in een interview met The Sunday Times. “Als ik geen muziek maak, ben ik maandenlang in orde. Maar muziek maken doet dit met me. Ik haat het om te overdrijven, maar het is zo dat ik mogelijk zal moeten stoppen met muziek als het nog erger wordt. Op dit moment weegt de muziek op tegen de nadelen, maar ik moet opletten dat ik mezelf geen onherstelbare schade toebreng.”

Tweestrijd is dus het sleutelwoord in de nieuwe documentaire op Netflix, die geregisseerd is door filmmaker Joe Pearlman. Hij deed ervaring op in het genre met onder andere de film ‘After the Screaming Stops’, over de 15 minutes of fame van de band BROS. Hij was ook de regisseur van de televisiespecial ‘Return to Hogwarts’, waarin de castleden van de ‘Harry Potter’-films na 20 jaar nog eens samen kwamen. Capaldi, die zichzelf toont als een gewone boerenjongen die eerder toevallig in het succes gerold is, is een dankbaar, eerlijk en fascinerend onderwerp voor hem.

Ontdek ‘Lewis Capaldi: How I'm Feeling Now’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top