Ruth Becquart voelt verwantschap met haar personage in ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’

Series | ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’ is het tweede seizoen van de anthologiereeks ‘Déjà Vu’ en verschijnt op 7 april op Streamz. Naast aanstormende talenten als Yassine Ouaich, Lauren Versnick en Vincent Van Sande staat ook de wat meer ervaren Ruth Becquart op de affiche. In een gesprek met Pickx heeft ze het over haar rol en de wisselwerking op de set: “Omdat de wereld verandert, verandert ook je metier.”

Door Pickx

Deel dit nieuws

De alomtegenwoordige Ruth Becquart was dit jaar al te zien in ‘The Chapel’ van Dominique Deruddere en de prestigereeks ‘1985’ op Eén. Vanaf 7 april is ze ook te bewonderen in ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’ op Streamz, waarin een jonge advocaat Halim (vertolkt door Yassine Ouaich) een tweede kans krijgt om zijn relatie met Eva (Lauren Versnick) te redden. Becquart speelt de rol van Marie, een ervaren advocate die het kantoor van Halim en zijn partner Pieter-Jan (Vincent Van Sande) moet helpen redden, maar dan ook een relatie begint met Halim, zoals we ook zien in de teaser.

Het personage van Becquart gooit in de eerste aflevering alleen nog meer een paar loensende blikken naar Halim, maar komt vanaf de tweede helemaal in de kijker te staan. Ze wordt dan door Pieter-Jan aangekondigd als “dé pitbull onder de advocaten”, maar zo ziet Becquart Marie niet. “Ik vind haar iets sympathieker”, zegt ze. “Voor mij is ze een professionele vrouw en een keigoede advocaat. Ze durft voor haar carrière en haar ambities te gaan, maar durft ook iets romantisch te beginnen met een jongere man. Daarnaast is ze een gescheiden vrouw en een alleenstaande moeder. Dat sprak me heel hard aan. Ik vond haar een heel vooruitstrevende, feministische vrouw die goed in haar vel zit. Het helpt me altijd om mijn personages graag te zien. Zelfs als ik een kwaadaardig iemand moet spelen, probeer ik altijd te vertrekken vanuit iets dat ik begrijp of leuk vind.”

Nieuwe generatie

Met Marie ziet Becquart best wel wat raakvlakken. “Die combinatie van moederschap en carrière is voor mij ook heel belangrijk. Ik heb altijd heel graag en veel gewerkt, maar daarnaast probeer ik altijd een balans te houden met mijn nestje thuis met mijn man en kind, dat ik zo goed mogelijk veilig en rustig wil houden.”

Dat Becquart graag werkt, is te zien aan het aantal producties waar ze in verschijnt. Dit jaar was ze al te zien in verschillende prestigieuze films en series. “Gelukkig viel het aantal draaidagen wel mee. Het lijkt alsof ik het afgelopen jaar heel druk had, maar het bleef wel overzichtelijk. Ik vind het ook leuk dat ik nog de kans krijg om zoveel dingen door elkaar te mogen doen. Op mijn leeftijd voel ik wel dat ik in een andere schijf van rollen kom, dus ik geniet ervan.”

“Je moet een kat een kat durven noemen, het is gewoon zo dat ik niet meer de rollen kan spelen van toen ik dertig was. Maar ik vind het heel plezierig, mooi en ook normaal dat er nu hoofdrollen weggelegd zijn voor de jongere generatie. Dat vond ik ook heel leuk aan deze serie, dat ik kon samenspelen met jonge mensen”, gaat Becquart verder.

Met Yassine Ouaich, Lauren Versnick (die haar eerste hoofdrol speelde) en Vincent Van Sande stond inderdaad een nieuwe generatie op de set van ‘Déjà Vu’. Met hen acteren noemt Becquart inspirerend en interessant. “Omdat de wereld verandert, verandert ook je metier als acteur. Mijn dochter zit op de toneelschool, en wanneer we praten over bijvoorbeeld Tsjechov of Shakespeare, merk ik dat zij daar met een compleet andere bril naar kijkt dan ik toen ik twintig was, gewoon omdat de maatschappij veranderd is. Ook op een set moet je aanpak veranderen. Dat vind ik interessant, het is leuk om te zien hoe jonge mensen daarmee omgaan. En andersom denk ik dat de jongere acteurs van mij ook wel iets opstaken door mijn ervaring, dus er was een wisselwerking op de set. Het is goed om leeftijden, culturen en invalshoeken samen te brengen, want dat levert het meeste conflict, drama en schuring op. En dat is wat fictie leuk maakt om naar te kijken.”

Intuïtief

Die diversiteit op de set was voor Yassine een verademing en een teken van een positief evoluerende wereld, vertelde hij in zijn interview met Pickx. “Ik vind het zo evident dat we op sets mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen”, pikt Becquart in. “Ik kan me voorstellen hoe belangrijk dat is voor Yassine. Ik ben zo blij dat we samenkomen, dat maakt het veel interessanter. We hebben nog een lange weg af te leggen, want je hoort ook altijd stemmen uit een andere hoek, maar er zit beweging in. Dat is zalig.”

Yassine had het in zijn interview met Pickx ook over zijn intuïtieve acteerstijl en het feit dat hij graag in zijn rol blijft tijdens het draaien. Of Ruth Becquart op dezelfde manier te werk gaat? “Ik vind dat ik ook een heel intuïtieve speler ben, maar ik doe ook mijn huiswerk heel goed. Ik ben er trouwens van overtuigd dat Yassine dat ook doet. Hoe beter je de inhoud beheerst en bestudeert, en je research doet, hoe beter je op het moment zelf alles kan loslaten en intuïtief kan inspelen op wat je tegenspeler doet. Helemaal onvoorbereid op de set komen – daar geloof ik niet in. Yassine wist op de set ook goed genoeg waar het over ging, maar hij durfde zich wel laten verrassen door wat ik deed en andersom. Daarom was het een goede match.”

“In een rol blijven hangen, doe ik in elk geval niet. Ik blijf wel graag in een bepaalde focus of energie. Elk personage heeft een bepaalde zwaarte of lichtheid in zich en die probeer ik te koesteren tijdens de draaiperiode, want van daaruit vertrekt je personage. Het is je motor.”

Vooruit

Naast de intrigerende rol en de jonge castgenoten, sprak ook het verhaal van ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’ Ruth Becquart aan. “Dat eerste seizoen vond ik ook heel mooi. Het is een bijzondere insteek, wat als je kon terugkeren in de tijd? Ik vond het verrassend dat het deze keer niet ging over iemand uit de dood terughalen, maar wel over het redden van een relatie en slaaf zijn van je ambitie ten koste van alles. Die ratrace, dat gevangen zitten – ik denk dat veel mensen zich in het verhaal zullen herkennen.”

Als Ruth Becquart de kans kreeg om zelf terug te keren in de tijd, zou ze die toch links laten liggen. “Beeld je eens in dat je terugkeert naar je eerste kus met je grote geliefde, om dan te beseffen dat je die niet meer leuk vindt, dat je je leven verkwist hebt. Nee, ik koester mijn herinneringen daarvoor te veel. Het is nu eenmaal eigen aan het leven dat je niet terug kan keren. Ik ben altijd bezig met morgen, het zit niet in me om achterom te kijken. Ik ga vooruit.”

Die morgen ziet er alvast veelbelovend uit, want Becquart heeft enkele mooie projecten in de steigers staan. Zo staat ze in Nederland op de set van een thrillerreeks van regisseur Diederik van Rooijen, neemt ze later dit jaar een Franstalige film op en schreef ze samen met Leonardo Van Dijl zijn eerste langspeelfilm, die eind deze zomer wordt gedraaid. “En ik ben nóg met van alles bezig”, zegt ze.

Ontdek ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’ vanaf 7 april op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top