Inval Oekraïne - Huiszoeking bij hoofd van orthodox klooster in Kiev

Nieuws | De Oekraïense politie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij het hoofd van het Holenklooster in Kiev. De spanningen lopen al langer op tussen de Oekraïense regering en het historisch belangrijke klooster. Kiev stelt dat het klooster nog banden heeft met Moskou.

Door Belga

Deel dit nieuws

"In twee woorden zeiden ze me dat ik verdacht ben van het werken voor Rusland", verklaarde metropoliet Pavel in een videoboodschap verspreid via het Russische overheidsgecontroleerde persbureau Ria Novosti. Hij werd naar eigen zeggen ook opgeroepen voor verhoor, vanwege aanklachten van religieuze 'agitatie' en belediging van de Oekraïense president. Metropoliet Pavel ontkent de aantijgingen.

Er is al maanden ophef over het klooster. De Oekraïense regering verdenkt de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die het klooster bestuurt van spionage en opruiing voor Moskou. Voor de Russische invasie in Oekraïne identificeerde deze kerkgemeenschap zich nog met het patriarchaat van Moskou. Toen de oorlog losbarstte brak de Oekraïens-Orthodoxe Kerk met de Russische kerk. Maar Kiev verdenkt hen dus van een blijvende samenwerking.

Intussen heeft de regering de overeenkomst met de kerk over het gratis gebruik van het klooster beëindigd. Kiev zei wel de monniken niet met geweld te zullen uitdrijven. Zij hadden op 29 maart het klooster moeten verlaten, maar deden dat niet. De regering is daarom naar de rechtbank getrokken om een uitzettingsbevel te verkrijgen.

Reeds in 2018 leidden de spanningen tussen beide landen tot de oprichting van een andere kerkgemeenschap, de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, onafhankelijk van het patriarchaat van Moskou.

Het Holenklooster van Kiev werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top