Intempéries - Prealarmfase voor overstromingen voor verschillende waterlopen in Wallonië

Nieuws | Door de hevige regen van de afgelopen dagen is voor verschillende waterlopen in Wallonië zaterdagochtend de prealarmfase voor overstromingen afgekondigd. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van de Service public wallon (SPW). Volgens de huidige voorspellingen zou het alarmniveau niet meteen bereikt worden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het prealarmniveau zou rond de middag bereikt worden op de Dender en haar zijrivieren. In het bekken van de Zenne en op het kanaal Brussel-Charleroi zou de stijging van het waterpeil voorlopig onder controle gehouden worden door de retentiestructuren, en zullen de prealarmniveaus zaterdag niet bereikt worden.

Meer in het oosten worden in de Vesder en haar zijrivieren de prealarmniveaus waarschijnlijk bereikt in het begin van de namiddag, en wat later op de dag op de Amblève en haar zijrivieren. 's Avonds kan ook de Our volgen.

De prealarmdrempel van de Ourthe zou dan in de nacht van zaterdag op zondag bereikt kunnen worden in het stroomafwaarste deel van het bekken, en ook in het stroomopwaartse deel is een overschreiding van de drempels niet uitgesloten.

Bij de hoge en middelhoge Semois, de Sure en de Chiers is er de afgelopen 24 uur veel regen gevallen (lokaal tot 30 liter per vierkante meter) in het Semoisbekken, aldus SPW. De prealarmdrempels zouden tegen middernacht bereikt kunnen worden in het stroomopwaartse deel van het bekken en mogelijk ook zondag nog hoog blijven.

Het KMI heeft code geel afgekondigd voor hevige regen van vrijdag 16.00 uur tot zondag middernacht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top