Pro League wil pyro gecontroleerd toestaan in stadions, voorstel bij minster Verlinden

Jupiler Pro League | De Pro League, het verbond van de Belgische profclubs, wil experimenteren met gecontroleerd gebruik van pyrotechnisch materiaal in de stadions. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vrijdag, en wordt aan Belga bevestigd. De Pro League diende daartoe een voorstel in bij minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Specifiek wil het voorstel toestaan dat pyrotechnisch materiaal toegestaan wordt voor wedstrijden als sfeerinstrument. "Bedoeling is ook dat de pyro in daarvoor voorziene zones zou worden afgestoken", duidt CEO van de Pro League, Lorin Parys. "Dat door volwassen personen, fans, die door de brandweer een opleiding hebben gekregen én telkens in samenspraak met politie en brandweer." Grote rookbommen of vuurpijlen zouden ook uit den boze zijn.

De Pro League had daarover al contact met zowel de klassieke supportersvergaderingen als de Ultragroepen van enkele clubs. "We mikken als Pro League op het begin van volgend seizoen om een proefproject te starten", legt Parys nog uit. "We hebben ook al van enkele clubs gehoord dat ze ervoor open staan om de locatie te zijn van die testen." Dat kan wel alleen met goedkeuring van Binnenlandse Zaken.

Het voorstel werd tijdens werkvergaderingen voorgelegd aan de voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken. "Iedereen krijgt op die momenten de mogelijkheid om ideeën aan te brengen en uit te werken", legt een woordvoerder van minister Verlinden uit. "Over dit voorstel heeft de FOD BiZa, noch de minister op dit ogenblik een standpunt ingenomen."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top