Ronde van Vlaanderen 1961: Simpson en de weggevlogen spandoek aan de finish

Sport | Bij de 47e editie van de Ronde in 1961 werd Tom Simpson de eerste en laatste Engelse renner die de Ronde van Vlaanderen won. Simpson stierf op de Ventoux in 1967 en wordt nog altijd vooral gezien als een ronderenner. Maar een van zijn mooiste overwinningen in zijn carrière behaalde hij in de Vlaamse Ardennen. Dit is zijn verhaal...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De dood van Tom Simpson op de hellingen van de Ventoux op 13 juli 1967 drukte zo'n onuitwisbare stempel op de geesten en de media van die tijd dat de allround Britse renner door veel wielerfans wordt beschouwd als een ronderenner. Hij droeg ook de gele trui in de Tour van 1962, waar hij 6e werd, maar hij won nooit een Touretappe.

Drie monumenten

Simpson is eigenlijk veel meer een specialist van de eendagswedstrijden: hij won Milaan San Remo (1964), de Ronde van Lombardije (1967) en de Ronde van Vlaanderen (1961) en wist dus 3 van de 5 wielermonumenten te winnen. Hij werd geboren op 30 november 1937, debuteerde op de piste en won een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. Hij werd wereldkampioen en droeg de regenboogtrui in 1965. Hij won ook Bordeaux-Parijs (1963) en Parijs-Nice (1967). Maar even terug naar die Ronde van Vlaanderen van 1961, de 45e editie van de Ronde, die op 26 maart 1961 van start ging in Gent en na 255 kilometer bergop en bergaf Wetteren bereikte. Die dag stond er veel wind en door de grillen van het weer was het spandoek aan de finish weggevlogen. Tom Simpson, 23 jaar oud, is op weg naar de finish met de Italiaanse kampioen Nino Defilippis, een renner die op papier sneller is dan de Brit. Winnen zal dus moeilijk worden. Simpson begint geleidelijk te versnellen met nog meer dan 1000 meter te gaan. Hij is van ver aangezet en de Italiaan steekt hem voorbij, maar toch blijft de Brit aanklampen. Defilippis laat zich uitbollen en Simpson geeft zich nog niet gewonnen. De man uit Turijn denkt dat hij gewonnen heeft en steekt de armen al in de lucht. Simpson steekt hem nog voorbij en gaat als eerste over de finishlijn.

Het weggevlogen spandoek

Defilippis is tot zijn grote verrassing geklopt: hij legt uit dat hij niet wist waar de finish was, omdat het spandoek dat de finishlijn aangaf, door de wind was weggevlogen. De Italianen tekenen nog beroep aan, maar omdat beide rijders al twee ronden over het plaatselijke parcours waren gereden, werd hun klacht afgewezen.

Defilippis vraagt Simpson nog om de overwinning als ex aequo te delen, met als argument dat geen enkele Italiaan sinds 1953 een klassieker had gewonnen. Het antwoord van Simpson is duidelijk: geen enkele Engelsman had nog een klassieker gewonnen sinds... 1896!

Gestorven op de Ventoux

Op 13 juli 1967, in een etappe in de Tour de France, worden de verstikkende hitte en de hellingen van de Mont Ventoux Tom Simpson fataal. Na een eerste val wordt hij door toeschouwers weer in het zadel geholpen. Onder het oog van de camera's zakt de uitgeputte renner, zwijmelend op zijn fiets, weer in elkaar op de stenen van de ‘kale berg’. Hij sterft in de helikopter die hem naar het ziekenhuis in Avignon brengt. Zijn dood, gelinkt aan het gebruik van doping, was voor de wielerinstanties de aanleiding om zich bewust te worden van het dopingprobleem in het wielrennen. Vanaf dat moment probeerden zij de verwoestende werking van verdovende middelen en andere geneesmiddelencocktails bij renners in te dammen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top