Christopher Walken op tram 8: de glansrollen van de Oscarwinnaar

Films | De Amerikaanse acteur Christopher Walken blaast vandaag tachtig kaarsjes uit. Naar aanleiding van deze heugelijke mijlpaal lijst Pickx de vijf beste rollen op in de rijke carrière van deze Oscarwinnaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Max Shreck in ‘Batman Returns’ (1992)

Tim Burtons vervolg op het baanbrekende ‘Batman’ uit 1989 is een klassieker op zich. Met Danny DeVito en Michelle Pfeiffer als de Penguin en Catwoman moest Christopher Walken voor nóg meer star quality zorgen in de gedaante van de meedogenloze zakenman Max Shreck, die heeft geleerd dat alles wat zijn hartje verlangt kan worden gekocht en bedongen. Hij vertegenwoordigt het kwaad van politieke onverschilligheid. In tegenstelling tot de andere schurken, was Shreck een personage dat speciaal voor de film werd gecreëerd.

De vertolking van Walken is het meest memorabele aan ‘Batman Returns’. Zijn dodelijke charme past als gegoten in een stripboekfilm. Zo levert zijn personage te pas en te onpas iconische oneliners af als “Bruce Wayne, why are you dressed up like Batman?”

Vincenzo Coccotti in ‘True Romance’ (1993)

Regisseur Quentin Tarantino neemt je mee naar het leven van Clarence, een eenzame jongeman die werkt in een stripwinkel. Hij ontmoet Alabama, die na hun onenightstand bekent ze dat ze een callgirl is die door zijn baas is ingehuurd om hem op te vrolijken. De twee worden verliefd op elkaar, trouwen snel, vermoorden Alabama’s pooier Drexl (Gary Oldman in een werkelijk krankzinnige rol) en stelen per ongeluk een koffer vol cocaïne die aan de maffia toebehoort. Vervolgens worden ze achtervolgd door criminelen, overleven ze een vuurgevecht en vluchten ze met een koffer vol geld naar Mexico.

Walken kruipt in de huid van maffia-afperser Vincenzo Coccotti. In een film vol bekende gezichten (Brad Pitt, James Gandolfini, Val Kilmer) steelt hij de show als de slijmerige, gemene Vincenzo met een onnavolgbare, dreigende charme.

Captain Koons in ‘Pulp Fiction’ (1994)

Tarantino werd van de ene dag op de andere een sensatie in Hollywood met zijn debuutfilm ‘Reservoir Dogs’, waarvoor hij het scenario schreef, regisseerde én acteerde. De tweede film die Tarantino regisseerde wordt nog steeds door velen gezien als zijn magnum opus. ‘Pulp Fiction’ zette de trend van de vlotte, alledaagse maar vlijmscherpe dialogen, de escalatie van spanning en het plotse en brutale geweld verder, gepaard met een flinke dosis ironische humor.

In de postmodernistische misdaadfilm zien we verschillende verhaallijnen niet-chronologisch door elkaar lopen. Allemaal behandelen ze een soort criminaliteit en allemaal lijken ze onwerkelijk en over the top, waardoor de prent een pastiche wordt van misdaadverhalen, stationsromans en andere films van zijn tijd.

Walken verschijnt in welgeteld één scène, aan het begin van de verhaallijn die de bokser Butch Coolidge (Bruce Willis) volgt. Tarantino geeft Walken een wervelende monoloog: hij vertelt het verhaal van het gouden horloge dat Butchs vader jarenlang bijhield als krijgsgevangene tijdens de Vietnamoorlog.

De casting van Walken was een geniale zet: weinig acteurs hebben zo’n impact zodra ze op het scherm verschijnen. Walkens unieke charisma kan ten goede of ten kwade worden gebruikt. Hier vertelt hij zijn verhaal op zo’n wijze dat het de verhaallijn over Butch vs Marcellus Wallace (Ving Rhames) van emotionele spankracht voorziet, die de rest van de film ontbeert.

Pulp Fiction’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Nick Chevotarevich in ‘The Deer Hunter’ (1978)

Walken schitterde naast Robert De Niro in ‘The Deer Hunter’ van Michael Cimino. Hij was toen al meer dan 25 jaar actief als acteur. De film was goed voor vijf Oscars, waaronder één voor Walken als beste acteur in een bijrol voor zijn optreden als de emotioneel ontredderde Vietnam-veteraan Nick, die samen met zijn jeugdvrienden uit Vietnam terugkeert naar hun hechte Slavisch-Amerikaanse gemeenschap in Pittsburg. Zijn beklemmende optreden is het kloppend hart van de film, want het oorlogstrauma van zijn personage beïnvloedt iedereen om hem heen op zowel gruwelijke als hartverscheurende wijze. Walken zette zichzelf op een dieet van bananen, rijst en water om zijn rol geloofwaardig neer te zetten.

Michael (De Niro), Steven (John Savage) en Nick (Walken) zijn drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die zich vrijwillig aanmelden om te gaan vechten in Vietnam. Op een dag worden ze gevangen genomen door de Vietcong, die hen martelt en dwingt om Russische roulette te spelen tegen elkaar. Als bij wonder slagen ze erin te ontsnappen uit het gevangenenkamp, maar tijdens hun vluchtpoging raken ze elkaar kwijt. Terwijl Michael naar huis terugkeert en een nieuw leven begint met Nicks vroegere vriendin Linda (Meryl Streep), is er van zijn twee vrienden nog steeds geen spoor. Michael heeft moeite om zich opnieuw aan te passen aan het dagelijkse leven in de Verenigde Staten en slaagt er niet in zijn oorlogstrauma te verwerken. Hij is niet klaar om dit hoofdstuk af te sluiten zonder Steven en Nick veilig naar huis te halen...

Frank Abagnale Sr. in ‘Catch Me If You Can’ (2002)

In dit waargebeurde verhaal volgen we het leven van Frank Abagnale Jr., die op jonge leeftijd een ‘carrière’ uitbouwt als meesteroplichter door zich voor te doen als piloot, cheques te vervalsen of zich uit te geven voor dokter. Nadat de FBI hem op het spoor komt, is het maar de vraag of Abagnale uit de klauwen van speciaal agent Carl Hanratty zal weten te blijven.

Een van de meest beklijvende rollen in deze misdaadklassieker is weggelegd voor Walken, met zijn oprechte en hartverscheurende rol als Frank Abagnale sr. Hij is een trotse man die onbedoeld het voorbeeld vormt voor de oplichterskunsten van zijn zoon. Voor zijn bijrol sleepte Walken een Oscarnominatie in de wacht. Hoewel zijn rol niet bekroond werd met een Oscar (wel met een BAFTA en een Screen Actors Guild Award), zal hij altijd het middelpunt blijven van wat misschien wel Steven Spielbergs beste komedie is.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top