Verkiezingen Nederland - Nederlandse regering wil, na crisisberaad, verbeteringen op grote dossiers

Nieuws | De Nederlandse regering gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. De coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het vormt de aanleiding voor het kabinet om naar grote lopende dossiers te kijken, zoals de inwoners van Groningen die door de aardgaswinning zijn gedupeerd, de afhandeling van het toeslagenschandaal en de stikstofcrisis. Hierover wordt naar verwachting vrijdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

"Uiteraard kan je nooit de perfecte analyse maken", erkende Rutte na afloop van het overleg. Toch denkt het kabinet een beeld te hebben over welk signaal de kiezer heeft afgegeven. Zo is een belangrijke vraag die het kabinet zichzelf nu stelt: "is de politiek er wel voor iedereen in Nederland?"

De populariteit van de BBB wordt ook als uiting van onbehagen gezien. Recente rapporten wijzen bovendien uit dat er sprake is van regionale ongelijkheid in Nederland. Waar op het platteland problemen zijn met verdwijnende buslijnen en lange aanrijtijden van ziekenwagens. Maar ook in grote steden zijn problemen, bijvoorbeeld vanwege de dure huizen.

Het crisisberaad, dat door de kopstukken zelf overigens niet zo werd genoemd, duurde bijna vier uur. Rutte, de drie vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en hun 'secondanten' begonnen iets na 19.00 uur aan hun overleg. Het overleg betekent niet dat het coalitieakkoord wordt opengebroken, zei Rutte nog na afloop. Het was volgens hem een "fundamentelere" discussie, ook omdat het onbehagen in de samenleving al veel langer speelt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top