Justitiehervorming Israël - Eerste dialoog verloopt "in positieve sfeer"

Nieuws | In Israël hebben meerderheids- en oppositiepartijen dinsdag voor het eerst samengezeten over het wetsvoorstel voor de hervorming van justitie. Volgens de administratie van president Isaac Herzog verliep de bijeenkomst in een positieve sfeer.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het presidentieel bureau had eerder aangekondigd dat een eerste "dialoogvergadering" plaats zou vinden in de residentie van Herzog in Jeruzalem. Yair Lapid, hoofd van de Israëlische oppositie, had maandag al aangegeven open te staan voor dialoog met de meerderheid. Na een eerste bijeenkomst, volgt morgen/woensdag een nieuwe vergadering, aldus het presidentieel bureau nog.

Maandag had premier Benjamin Netanyahu een tijdelijke stop aangekondigd op de omstreden justitiehervormingen. "Ik geef een echte kans aan een echte dialoog als teken van mijn bereidheid om verdeeldheid onder het volk te vermijden", klonk het.

In Israël zijn er al maanden protesten tegen de plannen om justitie te hervormen. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. Critici vinden dat de plannen een beperking inhouden van de gerechtelijke macht ten voordele van de politieke macht, waardoor het evenwicht der machten, en het democratisch karakter van de staat, verloren gaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top