Achter de schermen van Britse prestigereeks 'Line of Duty'

Series | ‘Line of Duty’ is al zes seizoenen lang een vaste waarde op de Britse omroep BBC, en vanaf 29 maart is de politieserie ook op Pickx+ en in de op aanvraag-catalogus van Pickx Mix te vinden. De serie legt de focus op een team dat corruptie binnen de rangen van een niet nader benoemde politiezone onderzoekt. Pickx neemt je alvast even mee achter de schermen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De hoofdrol in ‘Line of Duty’ is voor acteur Martin Compston, die Detective Sergeant Steve Arnott belichaamt. Compston is een Schotse acteur, maar moet voor zijn rol een perfect Londens accent spreken. Toen hij auditie deed voor de rol – iets waartoe zijn medespeler Craig Parkinson hem overtuigde – was hij net de film ‘Piggy’ aan het filmen, waarvoor hij een gelijkaardig accent moest spreken. Dat hielp hem duidelijk bij de auditie.

De acteur sprak dat Londense accent tijdens het filmen van het eerste seizoen constant, zowel op als naast de set. Dat deed hij zo consequent dat een deel van de crew niet eens wist dat hij eigenlijk een Schot was. Producent Simon Heath vertelde in een interview: “Zodra de laatste scène ingeblikt was, begon Martin honderduit te praten in zijn Glasgows accent. Zeker de helft van de crew was met verstomming geslagen. Ze waren er helemaal zeker van dat hij een Londenaar was.” Na het eerste seizoen werd de acteur wat flexibeler en nu kan hij het accent aan en uit zetten wanneer hij wil, maar vaak kiest hij er nog voor om Londens te blijven spreken tussen het filmen door.

Het personage Steve Arnott is een pietje precies die zich strikt aan de regels houdt. De serie begint dan ook met Arnott die weigert om een schandaal in de doofpot te steken. Hij is erg herkenbaar, want hij draagt altijd een driedelig pak met een gilet. Dat was een idee van de acteur, die erop kwam toen hij met een vriend praatte. “Hij vertelde over een collega in een callcenter die altijd een gilet droeg”, liet de acteur vallen in een interview met Evening Standard. “Wie doet nu zoiets? Toen bedacht ik me: dat is Arnott. De kerel die onnodig overdressed is.”

Medewerking met tegenzin

De Britse politie ontkent het met klem, maar de verhaallijnen in ‘Line of Duty’ zijn vaak wel degelijk gebaseerd op waargebeurde feiten. In het zesde seizoen onderzoeken Arnott en zijn team bijvoorbeeld de dood van een zekere Lawrence Christopher, als deel van een groter onderzoek. Christopher, een zwarte man, werd aangevallen door een groep blanke jongeren, die hem op sterven na dood op straat lieten liggen. Maar toen de politie ter plaatse kwam, geloofden ze zijn verhaal niet en sloten ze hem op. Christopher overleed later in de cel, nadat hij racistisch behandeld werd door de politie.

De fictieve zaak van Lawrence Christopher is gebaseerd op twee waargebeurde zaken, die van de 18-jarige Stephen Lawrence, die op straat doodgestoken werd waarna zijn vriend ondervraagd werd als verdachte, en de 37-jarige Christopher Alder, die overleed toen hij onterecht werd opgesloten terwijl hij dringend medische hulp nodig had.

Zoals eerder vermeld opent het eerste seizoen met een schandaal – de politie schiet een onschuldige man neer – en ook die scène is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Maar toen de makers van ‘Line of Duty’ advies vroegen aan de politie om alles zo realistisch mogelijk te kunnen weergeven, weigerde de arm der wet om mee te werken. Hun redenering: zo’n schandaal zou in het echt nooit gebeuren. Tegenwoordig werkt er steeds een adviseur van de politie mee op de set, maar in het begin moesten de makers beroep doen op anonieme getuigenissen en hulp van (bijna) gepensioneerde politiemedewerkers om inzicht te krijgen in de werking van de wet.

'Line of Duty’ is vanaf 29 maart beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

'Line of Duty' is vanaf 29 maart beschikbaar in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top