Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - Filip en Mathilde weer in België

Nieuws | Koning Filip en koningin Mathilde zijn opnieuw op Belgische bodem, na het staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Maandagavond rond 20.20 uur landden ze op de militaire luchtmachtbasis in Melsbroek.

Door Belga

Deel dit nieuws

De delegatie vertrok woensdag naar Zuid-Afrika, voor het eerste Belgische staatsbezoek ooit aan het land. Met het koningspaar reisden onder anderen federaal minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, ministers-presidenten Elio Di Rupo (Wallonië) en Rudi Vervoort (Brussel), en Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele mee, net als bedrijfsleiders en academici.

Na het protocollaire luik in de bestuurlijke hoofdstad Pretoria - met een officiële welkomstceremonie en een staatsbanket - en een zakenforum op donderdag, bezochten Filip en Mathilde vrijdag Johannesburg. Daar trokken ze onder meer naar het Hector Pieterson Museum, dat in het teken staat van de opstand tegen het apartheidsregime in Soweto van 16 juni 1976, en leerde de koning skaten met jongeren uit kansenwijken.

Het weekend bracht de Belgische delegatie door in Kaapstad, het wetgevende centrum. Zaterdag stond onder andere een passage op de universiteit van West-Kaap op het programma. Zondag werden de koning en koningin door zingende en dansende kinderen verwelkomd in Philippi Village, een sociaal-economisch project in het gelijknamige township in Kaapstad, met ook Belgische initiatieven. Filip vervolledigde er een muurschildering en trapte er een voetbalwedstrijd op gang.

Een bezoek aan de nationale plantentuin Kirstenbosch - bijna 530 hectare groot - was zondagnamiddag een van de laatste punten op de agenda. Het koningspaar wilde zo de aandacht vestigen op het belang van biodiversiteit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top