Israëlische president roept op om justitiehervorming stop te zetten

Nieuws | De Israëlische president Yitzhak Herzog heeft na massale protesten opgeroepen de omstreden justitiële hervorming in zijn land stop te zetten. "In het belang van de eenheid van het Israëlische volk, in het belang van de verantwoordelijkheid, roep ik u op de wetgeving onmiddellijk stop te zetten," zei Herzog maandagochtend.

Door Belga

Deel dit nieuws

Herzog richtte zich tot premier Benjamin Netanyahu en alle coalitieleden. "De mensen zijn in de greep van diepe angst." De veiligheid, de economie, de samenleving - alles wordt bedreigd, zei hij. "De ogen van het hele volk van Israël zijn op u gericht".

Zondagavond had Netanyahu zijn minister van Defensie en partijgenoot Joav Galant ontslagen. Die had openlijk kritiek geuit op de controversiële plannen en hij had de regering gevraagd een dialoog aan te gaan met haar critici. Uit protest tegen het ontslag van Galant gingen zondagavond tienduizenden mensen de straat op in de kuststad Tel Aviv, waarbij het tot botsingen met de politie kwam.

Israëlische media meldden dat Netanyahu van plan was de natie 's ochtends toe te spreken. De Israëlische regeringsleider had herhaaldelijk aangekondigd dat hij het wetgevingsproces niet wilde vertragen. Maar volgens berichten zou hij zondagnacht met verschillende ministers van zijn kabinet overlegd hebben om het omstreden project te stoppen.

De hervorming, die bedoeld is om de invloed van het Hooggerechtshof in te perken en de machtspositie van de regering te versterken ten koste van de onafhankelijke rechterlijke macht, is al maanden onderwerp van felle protesten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top