Begrotingscontrole - Kernkabinet uiteen zonder akkoord

Nieuws | Het kernkabinet van de federale regering is er zondag niet in geslaagd een akkoord te vinden over de begrotingscontrole van maart. De onderhandelingen hervatten morgen/maandag om 19 uur.

Door Belga

Deel dit nieuws

De federale regering boog zich de afgelopen dagen voor het tweede weekend op rij over de begrotingscontrole, maar een akkoord zat er dus nog niet in. Struikelblok is de bijkomende inspanning die premier Alexander De Croo naar voren schuift om de begroting op de lange termijn gezonder te maken. Dat voornemen stuit op links verzet, vooral vanuit PS-hoek.

Naar verluidt wil de premier een inspanning van 0,3 procent van het bruto binnenlands product, goed voor ongeveer 1,8 miljard euro, te bereiken via - onder meer - het schrappen van een nieuwe geplande verhoging van de minimumpensioenen en uitkeringen. "Onrechtvaardig", omdat de besparingen zo "quasi volledig op kap van de financieel zwaksten" zouden gebeuren, zegt een linkse bron.

Elders wordt dat relaas dan weer genuanceerd: het cijfer van 0,3 procent komt overeen met wat volgens de Nationale Bank nodig is om te vermijden dat België in 2024 op het Europese strafbankje belandt, maar of de extra inspanning effectief 0,3 procent moet bedragen en via welke maatregelen dat dan moet worden bereikt, is nog niet afgeklopt.

Het kernkabinet ging zondagavond iets na 21 uur uiteen. Morgenavond/maandagavond om 19 uur volgt een nieuwe poging, eerder op de dag zouden er al onderhandelingen op kabinettenniveau plaatsvinden. De deadline voor de begrotingscontrole is in principe 31 maart.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top