Netanyahu stuurt defensieminister laan uit voor kritiek op justitiehervorming

Nieuws | De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn minister van Defensie de laan uitgestuurd. Die minister had zaterdagavond opgeroepen tot een pauze van een maand in de omstreden justitiehervorming van de regering.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De eerste minister Benjamin Netanyahu heeft beslist de minister van Defensie Yoav Galant uit zijn functies te heffen", aldus het kantoor van de premier.

Uit bezorgdheid over de capaciteit van Israël om zichzelf te beschermen, had Galant in een toespraak zaterdagavond de regering opgeroepen om de plannen voor de hervormingen te pauzeren. Ook had hij al opgeroepen tot dialoog met de tegenstanders van de hervorming. Hij zei dat de nationale veiligheid in het gedrang kon komen door reservisten die weigerden onder de wapens te komen uit protest tegen de hervorming.

Netanyahu had donderdag al een vergadering belegd met minister van Defensie Joav Galant. Volgens berichten in de Israëlische media zou Galant voor een stopzetting van de hervormingsplannen hebben gepleit en zelfs met aftreden hebben gedreigd. Een woordvoerder van de minister zegt enkel dat Galant de premier heeft geïnformeerd over de gevolgen die de hervorming zou hebben voor het leger. Een aangekondigde toespraak van Galant werd afgelast.

In Israël woedt al enkele maanden hevig protest tegen de geplande uitholling van justitie. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden door de hervorming ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. Critici zien de scheiding der machten in gevaar komen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top