Begrotingscontrole - Nog geen akkoord over begrotingscontrole in zicht

Nieuws | De federale onderhandelingen over de begrotingscontrole van maart leveren zondag naar alle waarschijnlijkheid nog geen akkoord op. Dat valt te horen in regeringskringen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het kernkabinet zit voor een tweede weekend op rij samen over de begrotingscontrole van maart. Ze doet dat in een budgettair moeilijke context, al kwam er vorige week wel positief nieuws uit de bus in de vorm van een rapport van het Monitoringcomité. Die experten schatten het tekort van de federale overheid 3,2 miljard euro lager in dan tijdens de opstelling van de begroting in oktober.

Premier Alexander De Croo wil van die gelegenheid gebruikmaken om een extra inspanning te doen, naar verluidt van 0,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat stuit echter op links verzet, voornamelijk vanuit de PS.

Vooral de manier waarop De Croo de inspanning wil realiseren, ligt moeilijk: volgens een bron stelt de premier voor om de vierde verhoging van de minimumpensioenen en de uitkeringen te schrappen. "Hij wil quasi de volledige besparingen realiseren op kap van de financieel zwaksten. Dat is onrechtvaardig", klinkt het.

Na een korte pauze kwam het kernkabinet omstreeks 19 uur wel opnieuw samen, maar een akkoord zit er zondag niet meer in, klinkt het. In principe is de deadline voor de begrotingscontrole 31 maart.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top