Rwanda kadert vrijlating Rusesabagina in "verlangen" om banden met VS weer aan te halen -2

Nieuws | Rwanda heeft vrijdag laten weten dat de beslissing om Paul Rusesabagina vrij te laten, kadert in een verlangen om de banden met de Verenigde Staten te "herstarten". Dat heeft regeringswoordvoerder Stéphanie Nyombayire meegedeeld op Twitter.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Belgische Rwandees die bekend is door de film 'Hotel Rwanda' en tot een celstraf van 25 jaar werd veroordeeld wegens "terrorisme", wordt morgen/zaterdag vrijgelaten.

"Dit is een resultaat van het gedeelde verlangen om de relaties tussen de Verenigde Staten en Rwanda te herstarten", klinkt het.

De veroordeling van Rusesabagina had voor wrevel gezorgd tussen Washington en Kigali. In mei 2022 verklaarden de Verenigde Staten nog dat Rusesabagina "onrechtmatig" werd vastgehouden. De Rwandese president Paul Kagame reageerde daarop dat de Verenigde Staten hem niet konden "intimideren".

Daarnaast hadden de bilaterale relaties ook te lijden onder de vermoedelijke Rwandese steun voor een rebellengroep die het oosten van Congo onveilig maakt.

Rusesabagina leefde sinds 1996 in ballingschap in de Verenigde Staten en België, voordat hij in augustus 2020 in Kigali onder verdachte omstandigheden werd gearresteerd toen hij uit een vliegtuig stapte waarvan hij dacht dat het op weg was naar Burundi.

België verwelkomt de beslissing van de Rwandese regering om Paul Rusesabagina vervroegd vrij te laten. "We hopen dat hij spoedig met zijn familie zal worden herenigd", zo reageert het bureau van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR).

"Gedurende zijn hele detentie heeft België via zijn minister van Buitenlandse Zaken bij de Rwandese autoriteiten aangedrongen op een oplossing voor de situatie van Paul Rusesabagina. Het ministerie en onze ambassade in Kigali hebben hem consulaire bijstand verleend, waaronder regelmatige bezoeken in de gevangenis en door in contact te blijven met zijn familie in België", klinkt het in een persbericht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top