'Rebound': het verhaal van Sebastien Bellin, van overlever van aanslagen tot Iron Man

Basketbal | Veerkracht kent geen grenzen. Kijk maar naar Sebastien Bellin. De ex-basketprof raakte zwaargewond aan zijn benen tijdens de terreuraanslag van 22 maart 2016 in Brussels Airport maar hij vocht terug en nam vorig jaar met succes deel aan de Iron Man triatlon in Hawaï. De documentaire ‘Rebound’, morgen te zien op Canvas, volgt zijn verhaal, van de aanslagen tot in Hawaï.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voormalige basketbalprof Sebastien Bellin getuigde begin maart nog op het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016. Hij richtte zich toen ook naar de beschuldigden. "Ik heb beslist om jullie te vergeven, op die manier maak ik mezelf los van de wreedheden waarvan jullie beschuldigd worden", aldus Bellin, voor wie die vergiffenis de laatste fase van zijn genezing was.

Bellin, oud-basketbalspeler van onder meer de Antwerp Giants, BC Oostende en de nationale ploeg, werd bij de aanslag in Zaventem zwaargewond aan de beide benen en de heup. Eerst werd er gevreesd dat zijn benen moesten geamputeerd worden maar dankzij de snelle en risicovolle ingreep van de dokters in het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht kon dat worden vermeden. Toch bleef Sebastien gehandicapt voor het leven. Zo heeft hij geen gevoel meer in zijn linkerbeen, mist hij spierkracht en moest hij een nieuwe heup krijgen.

Uitdaging

Maar de Braziliaans-Belgische Bellin vocht terug en tijdens zijn zware revalidatie als hij opnieuw moet leren stappen, zette hij zich ook doelen uit die hem moesten helpen om weer sterker en makkelijker in het dagelijkse leven te staan. De ex-topsporter wilde deelnemen aan de Ironman Hawaï, een zware eendagswedstrijd die uit 3, 86 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en een marathon bestaat.

En dat opgeven niet in zijn woordenboek staat, bewijst Bellin zes jaar en tien operaties aan benen en heup later. In oktober 2022 staat hij aan de start van de Iron Man in Kona, Hawaï met als coach Luc Van Lierde, de tweevoudige Iron Man-winnaar die hem gedurende vier jaar bijstond om zijn groot doel te bereiken. Na 14 uur en 39 minuten kwam Bellin er over de meet. “Hoe lastig een uitdaging ook lijkt, je moet het etappe per etappe bekijken”, zei Bellin na zijn allereerste marathon. “Het was een persoonlijk doel voor mij en het doet me plezier dat mensen me als voorbeeld nemen”. 

'Rebound', de titel is een verwijzing naar het basketbal, naar de gevolgen van de aanslag en naar de veerkracht van Bellin, overstijgt dan ook makkelijk het predicaat sportdocumentaire. Deze Watertower TV productions, waarin ook Sebastiens echtgenote Sara, chirurg Dimitrios Koulalis, inspanningsfysioloog Jan Bourgois en voormalig basketbalcoach Greg Kampe aan het woord komen, is vooral een beklemmende getuigenis over de mentale strijd van een overlever.

Bekijk ‘Rebound’ op maandag 27 maart om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top