Congolese regering herschikt: Bemba wordt minister van Defensie

Nieuws | Negen maanden voor Congo nieuwe presidentsverkiezingen moet houden, wordt de regering herschikt. Met Jean-Pierre Bemba en Vital Kamerhe komen twee politieke zwaargewichten in de regering. Oud-rebellenleider Bemba wordt minister van Defensie en vicepremier, Kamerhe gaat de post Economie bekleden en wordt ook vicepremier.

Door Belga

Deel dit nieuws

Van 2003 tot 2006 was Bemba al vicepresident. Het Internationaal Strafhof veroordeelde hem tot 18 jaar cel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, van eind 2002 tot begin 2003 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In beroep werd hij in 2018 uiteindelijk vrijgesproken, nadat hij tien jaar in de gevangenis had gezeten.

Net nu Congo kampt met zwaar geweld in het oosten van het land en hoog oplopende spanningen met buurland Rwanda krijgt Bemba dus de post Defensie. In 2018 werd zijn presidentskandidatuur afgewezen.

Met Kamerhe keert een ander zwaargewicht terug. In 2020 werd de man, voormalig kabinetschef van president Félix Tshisekedi, nog veroordeeld tot twintig jaar cel wegens verduistering. Vorig jaar verkreeg hij in beroep de vrijspraak. Ook Kamerhe was in 2018 presidentskandidaat, maar hij trok zijn kandidatuur uiteindelijk terug om huidig president Tshisekedi te steunen.

De herschikking van de Congolese regering zat er al drie maanden aan te komen, nadat drie ministers waren opgestapt die deel uitmaken van de partij van de invloedrijke zakenman en voormalig gouverneur van Katanga Moïse Katumbi. Die laatste is nu presidentskandidaat, en was dat ook al in 2018 maar toen werd hij vanwege een veroordeling bij verstek uitgesloten van de verkiezingen.

De stembusgang staat momenteel gepland voor 20 december, maar hier en daar wordt al gevreesd dat het land die deadline niet zal halen, onder meer vanwege de grote onrust in het oosten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top