Biden in Canada voor eerste bezoek als president

Nieuws | Voor het eerst sinds Joe Biden twee jaar geleden Amerikaans president werd, brengt hij een bezoek aan buurland Canada. Dat bezoek kondigt zich aan als heel hartelijk, maar met de Canadese regeringsleider Justin Trudeau zal Biden ook enkele gevoelige onderwerpen moeten aansnijden. Het gaat dan om handel, immigratie, militaire samenwerking en Haïti.

Door Belga

Deel dit nieuws

Na een privé-ontvangst bij de Trudeaus in Ottawa, donderdagavond, volgt op vrijdag een werkvergadering met de Canadese premier. Later op de dag spreekt de Amerikaan het Canadese parlement toe. Vooraleer een galadiner het bezoek vrijdagavond afsluit, houden Biden en Trudeau nog een gezamenlijke persconferentie.

De immigratie van duizenden mensen uit Haïti, Venezuela en Colombia, via de Verenigde Staten, leidt al enige tijd tot polemieken in Canada en tot spanning met Washington. Volgens Amerikaanse en Canadese media werd intussen een akkoord gevonden om de zogenaamde Roxham Road, een landweg op de grens, af te sluiten. In ruil nam Ottawa zich voor een aantal migranten op te vangen die legaal het land binnenkomen.

Het is het eerste Amerikaanse staatsbezoek aan Canada sinds dat van Barack Obama in 2009.

De traditie wil dat de Amerikaanse president voor zijn eerste buitenlandse reis naar Canada afreist, maar vanwege de pandemie moest Biden in februari 2021 genoegen nemen met een virtueel bezoek.

Bidens voorganger Donald Trump had een notoir moeilijke relatie met de Canadese premier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top