Pensioenhervorming Frankrijk - Minstens 170 mensen opgepakt en 150 agenten gewond, volgens minister

Nieuws | Als gevolg van de rellen die in Frankrijk plaatsvonden in de marge van het vakbondsprotest tegen de pensioenhervorming, zijn donderdagavond al 149 politiemensen en leden van de gendarmerie gewond geraakt. Meer dan 170 manifestanten werden opgepakt, zo blijkt donderdagavond uit een balans van de ordediensten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Bij het protest tegen de pensioenhervorming in Frankrijk, zijn rellen uitgebroken. In Parijs hebben enkele honderden in het zwart geklede manifestanten ramen en straatmeubilair vernield. De politie heeft traangas ingezet.

In Parijs werden 103 mensen opgepakt, onder meer voor verboden wapens en deelname aan een groep die schade en geweld wilde aanrichten, aldus de Parijse politieprefectuur. Na de aankomst van de optocht trokken kleine groepen van betogers door de straten, waarbij ze vuilbakken en ander afval in brand staken. Om 22 uur waren al 140 brandjes geteld, aldus minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin vanuit de gebouwen van de politieprefectuur. Rond 23 uur keerde de rust stilaan terug.

Volgens Darmanin waren zowat 1.500 schurken naar Parijs gekomen. Velen van hen zijn "jong" en velen staan bekend als behorend tot extreemlinks, aldus Darmanin. In totaal namen aan de negende actiedag in Parijs, volgens de bonden, 800.000 betogers deel, Darmanin heeft het over 119.000 actievoerders.

Ook in verschillende andere steden - onder meer in Bordeaux, Nantes en Rennes - raakten de gemoederen verhit. Zo werd bij de ingang van het stadhuis van Bordeaux brand gesticht. Het portaal van een portiek dat naar het voorplein van het stadshuis leidt werd beschadigd, meldt een woordvoerster van de bevoegde prefectuur. Eén iemand werd opgepakt.

In een reactie op Twitter heeft de Franse premier Elisabeth Borne "het geweld en de vernielingen" als "onaanvaardbaar" bestempeld.

In heel Frankrijk namen, volgens vakbond CGT, 3,5 miljoen mensen deel aan betogingen in meer dan 300 steden, de minister van Binnenlandse Zaken houdt het op 1,08 miljoen betogers.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top