EU-top - "Geopolitieke update" voor internationale handelsakkoorden nodig, aldus De Croo

Nieuws | Het Europese handelsbeleid heeft nood aan een "geopolitieke update" in het licht van de gewijzigde situatie op het wereldtoneel. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag gezegd na afloop van de eerste dag van de Europese top in Brussel, waar de staatshoofden en regeringsleiders van gedachten wisselden over handel en de concurrentiekracht van Europa.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Er leeft een zeer sterke vraag (in de Europese Raad) om een soort geopolitieke update te maken van alles wat we doen. De internationale handelsakkoorden blijven een van de belangrijkste instrumenten van de Europese Unie, en de wereld is veel veranderd in vijf jaar tijd", stelde De Croo. "We willen het grootste handelsblok ter wereld blijven, handel blijven drijven met de rest van de wereld. Maar met een beetje meer strategie en een beetje minder naïviteit", voegde hij toe.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz breekt al een tijdje een lans voor een snelle afronding van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Uruguay, Paraguay en Venezuela). Na twintig jaar van moeizame gesprekken was er in 2019 een princiepsakkoord, maar dat is nooit bekrachtigd. Gehoopt wordt echter dat het aantreden van president Lula in Brazilië meer garanties kan bieden tegen de ontbossing van het Amazonewoud.

In Franstalig België bestaat een sterk wantrouwen tegen de internationale vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie. Zo is het vrijhandelsakkoord met Canada (Ceta) uit 2016 enkel voorlopig in werking getreden omdat het verdrag in België vooralsnog enkel op federaal en Vlaams niveau is geratificeerd.

De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel, destijds Belgisch premier, stelde donderdagavond vast dat er onder de leiders overeenstemming bestaat dat internationale handel "een belangrijke pijler van onze welvaart" is, en "een instrument om onze waarden te verspreiden, met sociale en milieustandaarden". "We hebben een goed debat gehad om in de toekomst meer doeltreffende methodes te ontwikkelen".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top