Pensioenhervorming Frankrijk - Vakbonden houden volgende week dinsdag tiende actiedag

Nieuws | De vakbonden in Frankrijk gaan op dinsdag 28 maart opnieuw actievoeren tegen de pensioenhervorming. Dat hebben ze donderdag aangekondigd. Het wordt al de tiende actiedag tegen de omstreden verhoging van de pensioenleeftijd.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het nieuwe protest zal door die beslissing samenvallen met het bezoek van de Britse koning Charles aan Frankrijk. Het eerste staatsbezoek van de Britse vorst vindt van zondag tot volgende week woensdag plaats.

De aanhoudende actiebereidheid bewijst volgens de Franse bonden "de vastberadenheid van de werkwereld en van de jeugd om de intrekking van de hervorming te verkrijgen". De beslissing om de pensioenhervorming door te drukken via het bijzondere grondwetsartikel 49.3, waarmee een stemming in het parlement werd vermeden, lijkt de onvrede bovendien te hebben aangewakkerd.

Volgens de vakbonden zijn donderdag, tijdens de negende actiedag, in heel Frankrijk 3,5 miljoen mensen op straat gekomen om te demonstreren tegen de regeringsbeslissing. De politie houdt het op 1,089 miljoen mensen. Op verschillende plaatsen, onder meer in de hoofdstad Parijs, zijn rellen uitgebroken.

De Franse regering heeft beslist de huidige pensioenleeftijd van 62 jaar stapsgewijs te verhogen en tegen 2030 naar 64 jaar te brengen. Daarnaast zullen werknemers vanaf 2027 ook 43 jaar gewerkt moeten hebben om een volledig pensioen te kunnen ontvangen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top