Kwalificaties gaan van start met heruitgave van vorige EK-finale tussen Italië en Engeland

Voetbal | Donderdag gaan de kwalificaties voor het EK voetbal 2024 van start. Met een duel tussen Italië en Engeland (20u45) staat meteen een heruitgave van de EK-finale van 2020 op het menu.

Door Belga

Deel dit nieuws

The Three Lions willen revanche nemen voor hun nederlaag op Wembley tegen Italië, dat na strafschoppen aan het langste eind trok. De laatste zege van Engeland tegen de Azzurri in een match met inzet dateert echter al van 1977. De titelverdediger heeft wat te bewijzen, nadat het zich niet kon plaatsen voor het WK van eind vorig jaar in Qatar. De Italianen misten zo twee WK-eindrondes op rij.

Voormalig bondscoach van de Rode Duivels Roberto Martinez staat tegelijkertijd voor zijn vuurdoop bij Portugal, thuis tegen voetbaldwerg Liechtenstein. Martinez kiest voor continuïteit na acht jaar Fernando Santos, 23 van de 26 geselecteerden waren erbij op het voorbije WK. Onder hen de 38-jarige Cristiano Ronaldo, in Saoedi-Arabië aan de slag bij Al-Nassr.

Vrijdag (20u45), wanneer de Rode Duivels in Solna tegen Zweden spelen, staat met Frankrijk - Nederland nog een topaffiche op het programma. Ronald Koeman kan zich moeilijk een lastigere opdracht indenken bij aanvang van zijn tweede periode aan het hoofd van Oranje. De vicewereldkampioen wil in het Stade de France met een zege de pijnlijke herinnering aan de tegen Argentinië verloren WK-finale wegdringen.

Spanje ontvangt zaterdag (20u45) Noorwegen, dat het zonder Erling Haaland moet stellen. De steraanvaller heeft liesklachten. Kroatië, derde op het WK in Qatar, speelt om 20u45 gastheer voor Wales.

De top twee van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor het EK in Duitsland (14 juni-14 juli 2024). De drie overige tickets worden verdeeld tijdens play-offs in maart 2024. Daaraan nemen twaalf landen deel die geselecteerd worden op basis van hun resultaten in de Nations League 2022-2023.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top