Inval Oekraïne - China kan volgens Witte Huis niet als "onpartijdig" gezien worden wat Oekraïne betreft

Nieuws | "China kan onmogelijk als onpartijdig worden beschouwd" wat Oekraïne betreft. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag gezegd, in een niet mis te verstane kritische boodschap aan het adres van Peking.

Door Belga

Deel dit nieuws

John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, beschuldigde China er verder van de "Russische propaganda", dat de oorlog in Oekraïne het gevolg was van westerse agressie, "verder te verspreiden".

Hij verwacht ook niet dat er snel een einde zal komen aan de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne, gezien het staatsbezoek dat de Chinese leider Xi Jinping momenteel brengt aan Rusland. "Ik denk niet dat de ontmoeting van vandaag grote verwachtingen schept over een spoedig einde van de oorlog", klonk het.

Als China een constructieve rol in dit conflict had willen spelen, had Xi er bij Rusland op moeten aandringen zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken, aldus de Amerikaan. In plaats daarvan heeft Xi Oekraïne nog niet eens bezocht, vervolgde hij. "Hij en zijn regime praten de Russische propaganda na", meende Kirby. Er is een soort "verstandshuwelijk" tussen Moskou en Peking, en Poetin ziet China als een "potentiële medestander".

Het Witte Huis beschikt naar eigen zeggen wel niet over aanwijzingen dat China na het bezoek van Xi aan Poetin op het punt zou staan om wapens te leveren aan Rusland.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top