Keniaanse klimaatactivist Elizabeth Wathuti krijgt Amnesty International Leerstoel

Nieuws | De Keniaanse klimaatactiviste Elizabeth Wathuti is dinsdagavond in kunstencentrum VIERNULVIER in Gent bekroond met de Amnesty International Leerstoel. De 27-jarige Wathuti is de oprichter van het Green Generation Initiative dat jongeren natuurbewust maakt. Onder haar impuls werden al 30.000 bomen geplant. In Gent gaf Wathuti een lezing.

Door Belga

Deel dit nieuws

Elizabeth Wathuti gaf mee dat ze "echt opgewonden" en "vereerd" was met de erkenning die ze uit handen kreeg van ere-vicerector van de Universiteit Gent, Freddy Mortier. Uiteraard kwam ze met een boodschap: "Door zorg te dragen voor de andere, voor de natuur, voor alles rondom ons, dragen we rechtstreeks ook zorg voor onszelf. Lange tijd werd de klimaatproblematiek behandeld als iets wat apart stond, maar alles is geconnecteerd. Wanneer we onze planeet beschermen, hebben mensen voedsel en water, vermijden we bepaalde gezondheidsproblemen, daar moeten we ons steeds bewust van zijn."

Op vraag van Belga reageerde ze op het recente klimaatrapport van de Verenigde Naties: "We hebben al zoveel rapporten gekregen, waarschuwingen, wetenschapsinformatie, de realiteit op het veld, maar de wereld onderneemt nog steeds niet de klimaatactie die ze zou moeten ondernemen. Voor mij bewijst het nieuwe rapport wat we dagelijks zien in Afrika: de droogte in de Hoorn van Afrika zorgt ervoor dat miljoenen mensen klimaatgerelateerde hongersnood lijden. In andere delen van Afrika zien we dan weer dat extreme overstromingen een grote impact hebben op het leven van mensen. Wij zien al jaren die realiteit en waarschuwingen zoals die van de VN zorgen ervoor dat we dat hopelijk collectief beseffen en tot actie overgaan."

Universiteit Gent reikt elk jaar de Amnesty International Leerstoel uit aan iemand die "een bijzondere bijdrage levert aan de mensenrechten wereldwijd". In het verleden kregen onder anderen de Belgische aidsexpert Peter Piot, zuster Jeanne Devos, en de Amerikaanse auteur Dave Eggers de bekroning.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top