Vloot Europese tankvliegtuigen donderdag gedeeltelijk operationeel

Nieuws | De NAVO-vloot van negen Europese tank- en transportvliegtuigen van het type Airbus A330 MRTT bereikt donderdag de initiële operationele capaciteit (IOC), wat wil zeggen dat ze volgens de minimumvereisten kunnen ingezet worden. België - dat al het equivalent van een zo'n vliegtuig in de vloot investeerde - maakt zich intussen op om voor een tweede toestel, of het tiende in de vloot, in te tekenen, zo is dinsdag uit eensluidende bronnen vernomen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De 'Initial Operational Capability' zal donderdag uitgesproken worden op de luchthaven van Eindhoven in Nederland. Daar staat een deel van de vliegtuigen uit de NAVO-vloot, de andere toestellen zijn gelegerd in Keulen. In Eindhoven zullen donderdag de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, de Belgische en Nederlandse defensieministers Ludivine Dedonder en Kajsa Ollongren en de Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton aanwezig zijn.

Nederland, Luxemburg, Duitsland, België, Noorwegen en Tsjechië richtten de "MRTT Multinational Fleet" (MMF) op. België ondertekende in 2018 een akkoord voor duizend vlieguren per jaar, voor een bedrag van 258 miljoen euro of het equivalent van één A330 MRTT. De landen beschikken al over zeven toestellen van de negen die besteld zijn.

Het negende toestel zal geleverd worden in 2024. Op termijn komt daar nog een tiende toestel bij, dankzij de investering van meer dan 270 miljoen euro waarmee België zal instemmen. Daarmee zal de Belgische bijdrage aan de vloot op het equivalent van twee toestellen liggen.

MRTT staat voor 'Multi-role Tanker Transport'. Behalve gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken en vracht vervoeren, kunnen ze ook worden aangepast om passagiers te vervoeren of te helpen bij medische evacuatie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top