Wat je misschien niet wist over de John Wick-franchise

Films |

Nu het vierde deel van de ‘John Wick’-actiefilmreeks op 22 juli in de Proximus VOD-catalogus verschijnt, werpt Pickx een blik op vijf feitjes die je misschien nog nooit had gehoord over John Wick, en over hoofdrolspeler Keanu Reeves.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De serie heette bijna anders

Scenarist Derek Kolstad schreef de eerste versie van de film die uiteindelijk de eerste ‘John Wick’-film zou worden, maar toen heette de prent nog ‘Scorn’. Kolstad was naar eigen zeggen geïnspireerd door films als ‘Taken’ en ‘Man on Fire’, twee films over mannen die uit zijn op wraak. Volgens de scenarist werd de naam van de film aangepast omdat Keanu Reeves in interviews steeds refereerde naar de film met de naam van het hoofdpersonage, en zoveel gratis publiciteit konden ze niet zomaar negeren. Kolstad haalde de naam van het hoofdpersonage trouwens bij zijn grootvader. De John Wick in het originele scenario was dan ook al 75 jaar oud.

Geregisseerd door de stuntmannen van ‘The Matrix’

Reeves riep zelf de hulp in van Chad Stahelski en David Leitch, twee stuntmannen die met hem hadden samengewerkt in 1999 voor ‘The Matrix’. Reeves wilde hen absoluut bij het project betrekken en hoopte zelfs stiekem dat ze de regie voor hun rekening zouden nemen. Het duo stemde ermee in, ook al kreeg Stahelski als enige de credit, een symptoom van de regels van de Directors Guild of America.

Die tatoeage op zijn rug

In een scène uit ‘John Wick 2’ is de held te zien onder de douche, waarbij hij het publiek de tatoeages op zijn gespierde rug laat zien. Een van de tatoeages toont de beroemde Latijnse spreuk ‘Fortis Fortuna Adiuvat’, wat zoveel betekent als ‘Het geluk helpt de dapperen’. Veel fans merkten de literaire verwijzing eerst niet op en dachten dat de tatoeage gewoon willekeurige Latijnse woorden bevatte, zonder echte betekenis. Tot verrassing van velen bleek de tattoo wel degelijk een behoorlijk passende allusie op het hoofdpersonage te bevatten.

John Wick vocht tegen een NBA-speler

In ‘John Wick 3’ vecht onze held tegen een grote man in een bibliotheek, om hem uiteindelijk te doden met een boek. In feite is die man de Serviër Boban Marjanovic, een professionele NBA-speler en in de film ook een meester-moordenaar. Zijn verschijning op het witte doek bleef enigszins onopgemerkt, vooral door diegenen die niet vertrouwd zijn met basketbal. Voor NBA-fans was het wél een fijne cameo.

Een ongelooflijk geheugen

In één scène uit de saga vecht John Wick tegen een groep vijanden in een nachtclub, waarbij hij een verbazingwekkende choreografie uitvoert. Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat Keanu Reeves de aartsmoeilijke scène pas instudeerdeop de dag waarop die moest worden gefilmd! De acteur heeft dus niet alleen talent, maar ook een uitstekend geheugen. Een hele scène memoriseren op een paar uur tijd is niet iets wat veel acteurs kunnen.

Zelfs Keanu Reeves gebruikt weleens een stand-in

Hoewel Reeves 90% van zijn stunts zelf uitvoerde, werden twee scènes iets te gevaarlijk voor hem geacht. De eerste was de passage waarin hij werd aangereden door een auto, en de tweede een valpartij van een trap. Deze prestaties van stuntmannen worden vaak ten onrechte toegeschreven aan Reeves door fans die denken dat de acteur ál zijn stunts zelf doet.

Inkomen verdubbeld

Sequels doen het zeker niet altijd beter dan hun voorgangers, maar dat geldt niet voor de films over John Wick. Elke film haalde ongeveer dubbel zoveel op aan de filmkassa’s als de voorganger. De eerste bracht in 2014 43 miljoen dollar in het laatje, de tweede 92 miljoen en de derde 171 miljoen. Als het zo verdergaat, zou ‘John Wick 4’ zo’n 350 miljoen moeten opbrengen.

 ‘John Wick 4’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top