Syntheserapport IPCC - Rijke landen moeten omstreeks 2040 koolstofneutraliteit bereiken, stelt Guterres

Nieuws | VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de rijke landen maandag, in de marge van de publicatie van het syntheserapport van het IPCC, opgeroepen om al omstreeks 2040 koolstofneutraal te zijn. Dat om "de klimaatbom onschadelijk te maken".

Door Belga

Deel dit nieuws

"De mensheid loopt op een dun laagje ijs en dat ijs smelt snel", verklaarde Guterres tijdens een video-interventie in de marge van de publicatie van het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel. Guterres omschreef het syntheserapport als "een overlevingsgids voor de mensheid".

Om de doelstelling om de opwarming onder de 1,5° Celsius in leven te houden - een doel dat volgens de VN-secretaris-generaal nog steeds mogelijk is -, moeten alle landen en alle sectoren "een beslissende stap voorwaarts" zetten in hun klimaatbeleid.

Maar Guterres vindt wel dat de ontwikkelde landen daarvoor het snelst moeten schakelen door "zo dicht mogelijk tegen 2040" koolstofneutraal te worden. Dat wil zeggen dat die landen dan niet langer meer broeikasgassen mogen uitstoten dan dat ze er opslaan of uit de atmosfeer verwijderen.

Vandaag de dag hebben de meeste landen 2050 als doelstelling uitgesproken, al zijn sommige landen zoals Finland (2035) en Duitsland en Zweden (2045) wel ambitieuzer.

Opkomende economieën, zoals China en India, moeten rond 2050 koolstofneutraal worden. Dat terwijl beide landen respectievelijk 2060 en 2070 in het vooruitzicht hebben gesteld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top