Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
Door Pickx

Deel dit nieuws
Anno 2012 gold Alexej Navalny als een nationalistische advocaat die de woekerende corruptie in zijn land wou aanpakken. Hij leidde samen met andere tegenstanders van het regime geregeld protesten tegen president Poetin in Sint-Petersburg.
Datzelfde jaar plaatste het Russische gerecht hem onder huisarrest. Hij werd beschuldigd van verduistering en misbruik van vertrouwen. Als adviseur van een houtproductiebedrijf in Kirov zou hij “op grote schaal” geld hebben verduisterd. Hij riskeerde daarvoor een celstraf van 10 jaar. Volgens Navalny ging het om een poging van het Russische gerecht om politiek andersdenkenden uit te schakelen.
Enkele maanden later startte het Russische gerecht opnieuw een onderzoek naar Navalny. Hij werd samen met zijn broer Oleg verdacht van oplichting en het witwassen van zwart geld. De zaak gaat terug tot 2008, toen Oleg Navalny aan het hoofd stond van een Russisch koerierbedrijf. De gebroeders Navalny zouden toen een onderneming voor meer dan 55 miljoen roebel (1,38 miljoen euro) hebben opgelicht. Even later opende het Russische gerecht een derde onderzoek naar Navalny. Volgens speurders zou de blogger 100 miljoen roebel (ongeveer 2,5 miljoen euro) gestolen hebben van de vroegere rechtse politieke partij Unie van Rechtse Krachten in 2007.
Het jaar nadien werd Navalny veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar wegens verduistering. Getuigen van de verdediging werden niet gehoord. Daags na zijn veroordeling werd hij op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep, maar de Russische autoriteiten bleven hem viseren. In 2014 werd hij nog maar eens tot twee maanden huisarrest veroordeeld.
Vergiftiging
In december 2014 werd de oppositieleider door het gerecht in Moskou schuldig bevonden in een fraudezaak. Hij zou bij verschillende bedrijven, waaronder ook een filiaal van het Franse cosmetisch bedrijf Yves Rocher, voor in totaal meer dan 600.000 dollar geld verduisterd en vervolgens witgewassen hebben. Navalny werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel. Zijn broer Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar.
In 2017 werd Navalny opnieuw schuldig bevonden aan verduistering. Hij kreeg vijf jaar cel met uitstel. De rechtszaak moest opnieuw gevoerd worden omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had geoordeeld dat hij geen eerlijk proces had gekregen in 2013.
Later dat jaar mocht hij een kruis maken over zijn presidentiële ambities. Een rechtbank maakte het hem onmogelijk om aan de presidentsverkiezingen deel te nemen wegens zijn veroordeling voor geldverduistering. In de volgende maanden en jaren werd Navalny talloze keren opgepakt bij demonstraties tegen Poetin en veroordeeld tot geldboetes en korte celstraffen voor zijn rol in de manifestaties.
In augustus 2020 belandde hij op intensieve zorg door een vermoedelijke vergiftiging. Deze episode is het onderwerp van de documentaire ‘Navalny’. Navalny zat op een vlucht van Siberië naar Moskou toen zijn gezondheidstoestand plots fors verslechterde. Er moest daarom een noodstop gemaakt worden. Zijn toestand was ernstig: hij lag in een coma in een ziekenhuis in Siberië. Een politielaboratorium trof een industriële chemische stof aan op het lichaam van Navalny, die voor verdere medische behandeling overgebracht werd naar een ziekenhuis in Berlijn.
Begin september kondigde de Duitse regering aan dat er “ondubbelzinnig bewijs” was gevonden voor de vergiftiging van Navalny met een zenuwgas. Enkele dagen later werd de oppositieleider uit zijn kunstmatige coma gehaald. Intussen bevestigden ook enkele gespecialiseerde laboratoria in Frankrijk en Zweden dat Navalny vergiftigd werd met het zenuwgas novitsjok. Op 22 september werd hij na 32 dagen ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn.
In een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel stelde Navalny president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor zijn vergiftiging. Navalny en zijn team, bijgestaan door journalisten van CNN en Bellingcat, hebben naar eigen zeggen aanwijzingen gevonden die naar het Kremlin leiden.
In januari 2021 werd hij bij zijn terugkeer naar Rusland meteen opgepakt op de luchthaven. De Russische Federale Penitentiaire Dienst liet weten dat Navalny de voorwaarden van een veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelopen in 2014 geschonden had. De Westerse wereld schreeuwde om zijn vrijlating, maar daar had Rusland geen oren naar. Er volgde een reeks massabetogingen ter ondersteuning van Navalny.

Nog eens dertig jaar cel?
In februari 2021 werd Navalny door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar en acht maanden cel. In beroep werd zijn straf met anderhalve maand verminderd. Hij werd overgebracht naar een strafkolonie in Pokrov, in de oblast Vladimir. Zijn aanhangers kwamen overal in Rusland de straat op, de autoriteiten gingen over tot massa-arrestaties. Nog in april hield de opposant een hongerstaking van 24 dagen om de omstandigheden van zijn opsluiting in het strafkamp aan te klagen. Eind 2021 diende hij voor een vierde keer een klacht in omtrent de omstandigheden van zijn gevangenschap.
In maart 2022 – luttele weken na de Russische inval in Oekraïne – werd Navalny tot nog eens negen jaar strafkamp veroordeeld. De vader van twee moest zich deze keer verantwoorden voor het vermeend verduisteren van miljoenen roebels voor zijn anticorruptiestichting, die nu verboden is in Rusland, en voor het beledigen van een rechter in een eerder proces. Hij werd schuldig bevonden. In juni 2022 werd Navalny overgeplaatst naar een extra beveiligd strafkamp in Melechovo, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou.
Intussen zit Navalny al meer dan twee jaar opgesloten. Buiten Rusland geldt hij als een politiek gevangene. Bovendien hangen hem bijkomende celstraffen boven het hoofd. De Russische justitie heeft nieuwe beschuldigingen tegen hem ingesteld, zo liet Navalny zelf weten op sociale media. Die luiden volgens Navalny: “promotie van terrorisme”, “het oproepen tot extremisme”, de “financiering van extremistische activiteiten” en “rehabilitatie van het nazisme”. Zijn advocaten berekenden dat hij daarvoor nog eens dertig jaar gevangenisstraf riskeert.
Bekijk ‘Navalny’ vanavond om 20u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Meest gelezen
-
1
Films
Terugblik op het filmfestival van Cannes editie 2023
-
2
Films
Regisseur Nathalie Basteyns hoopt op een wonder in de nieuwe docureeks 'Mirakel n°71'
-
3
Muziek
Nieuw seizoen ‘Circle of Live’: deze artiesten passeren de revue bij Pickx
-
4
Films
Van filmsong naar hitsong!
-
5
Series
Roep je superkrachten op met 'The Power' op Prime Video
Lees meer over Films
-
Terugblik op het filmfestival van Cannes editie 2023
Pickx giet de hoogtepunten van het prestigieuze filmfestival van Cannes in een beknopt overzicht. Welke acteurs, actrices, regisseurs en films stalen de show? Dit moet je onthouden van de voorbije editie.
-
Regisseur Nathalie Basteyns hoopt op een wonder in de nieuwe docureeks 'Mirakel n°71'
Regisseur Nathalie Basteyns ken je ongetwijfeld van fictiereeksen als 'Beau Séjour', 'Lost Luggage' en 'Clan'. Maar deze keer maakt ze een driedelige docureeks over zichzelf. In 'Mirakel n°71' kan je vanaf 30 mei meeleven met de reis van Basteyns naar Lourdes, waar ze op een mirakel hoopt om opnieuw te kunnen lopen.
-
Van filmsong naar hitsong!
‘Highway through the danger zone!’ Wie 'Top Gun' nooit zag, kent de song ‘Danger Zone’ van Kenny Loggins – Kenny who? - niet. Het is een van die songs die groot werd door de film waarin hij gebruikt werd, maar zich intussen vastzette in het geheugen. En zo zijn er nog tientallen songs waarvan het succes recht evenredig is met de populariteit van de film waarin ze voorkwamen.
-
Roep je superkrachten op met 'The Power' op Prime Video
(Girl) Power rules. Superkrachten, die doen ons altijd dromen. En ook producers zijn er gek op. Elk jaar bedenken ze nieuwe superverhalen. De jongste telg in de metafamilie? 'The Power' op Prime Video. Prime Video is trouwens ook een van de redenen waarom we hoge verwachtingen hebben van deze serie. Netflix heeft er al een paar tegenslagen en annuleringen op zitten, zoals 'Jupiter's Legacy', 'The Imperfects' en 'Warrior Nun'. Prime Video daarentegen, boekt succes na succes met hun verhalen over superkrachten. Zo heeft 'The Boys' al een cultstatus verworven, maar ook 'American Gods' en het geanimeerde 'Invincible' zijn goede voorbeelden.
-
Filmfestival Cannes 2023 - Franse film 'Anatomie d'une chute' wint Gouden Palm
De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes gaat dit jaar naar de Franse film 'Anatomie d'une Chute' van Justine Triet. Dat maakte de jury onder voorzitterschap van Ruben Ostlund zaterdagavond bekend.
-
Dit zijn onze favoriete Belgische dragqueens
Na een geweldige Pride Week, en in afwachting van Pride Month, presenteert Pickx deze Belgische artiesten die toonaangevend zijn geworden in de dragkunst.
-
‘No Time To Die’ (VTM): what’s next voor ex-007 Daniel Craig?
VTM zendt vanavond ‘No Time To Die’ uit, het afscheid van Daniel Craig als James Bond. Nu zijn carrière als meesterspion erop zit, vat Craig een nieuw levenshoofdstuk aan. Welke projecten staan er tegenwoordig zoal in de agenda van de 55-jarige Britse acteur? Pickx zocht het uit.
-
Wie is Metejoor? Docureeks ‘Met de Joris’ toont de andere kant van ‘s mans populariteit
Op 27 mei lanceert Streamz de vierdelige docureeks ‘Met de Joris’, waarin Metejoor open en eerlijk inzage geeft in het opzienbarende traject dat hem plots van leraar in Vosselaar naar nationale roem katapulteerde.
-
Filmfestival Cannes 2023 - Britse film over seksualiteit wint prijs Un Certain Regard
De film "How To Have Sex' van de Britse regisseur Molly Manning Walker (29) heeft vrijdag de prijs van de sectie Un Certain Regard gewonnen op het festival van Cannes.
-
Filmfestival Cannes 2023 - Twee films met Virginie Efira in hoofdrol warm onthaald in Cannes
De Frans-Belgische actrice Virginie Efira, een vaste waarde op de Croisette, heeft de afgelopen dagen meermaals over de rode loper van Cannes gelopen voor de films in de officiële selectie. Het gaat om Valérie Donzelli's 'L'Amour et les Forêts' en Delphine Deloget's 'Rien à perdre'. Beide films werden warm onthaald door het publiek tijdens hun respectieve vertoningen.
-
Van jonge dichter tot gekwelde dominee: dit zijn de beste rollen van Ethan Hawke
Sinds kort is Ethan Hawke te zien in de kortfilm 'A Strange Way of Life', die in première ging op het filmfestival van Cannes. Pickx kiest enkele van de belangrijkste rollen uit de carrière van deze Amerikaanse acteur.
-
Zo werd ‘Strange Way of Life’, de ‘Brokeback Mountain’ van Pedro Almodóvar, ontvangen in Cannes
“De western is nog springlevend”, zei regisseur Pedro Almodóvar op het podium na de wereldpremière van zijn queer western ‘Strange Way of Life’ op het filmfestival van Cannes. De kortfilm van 30 minuten, met Pedro Pascal en Ethan Hawke in de hoofdrollen, bevat een vleugje kink: te expliciet, of net gesneden koek voor Cannes?
-
Waarom ‘Blues Brothers 2000’ (VTM 3) uitdraaide op een flop
VTM 3 zendt vanavond ‘Blues Brothers 2000’ uit, een muzikale komedie uit 1998 met o.a. Aretha Franklin, James Brown, BB King en Erykah Badu. Pickx brengt het trieste verhaal van hoe enkele van de grootste namen uit de blues en rock werden verzameld voor één van de zwakste sequels ooit.
-
De Meilandjes steken opnieuw de handen uit de mouwen in seizoen 8 van 'Chateau Meiland'
Sinds 20 mei kan je de vrolijkste familie van Nederland opnieuw op Play4 zien. In het nieuwe, achtste seizoen verbouwen de Meilandjes hun eigen villa maar krijgen ze plots een gouden tip van een bevriende aannemer. Pickx zorgt ervoor dat je meteen weer mee bent met de nieuwste afleveringen van deze reeks.
-
Blockbuster vs. verborgen filmparel van de maand: 'Little Women' vs 'Emily'
Deze maand gaan we terug in de tijd met 2 romantische kostuumdrama's. Geniet van onze vergelijking tussen de blockbuster 'Little Women' en de verborgen filmparel 'Emily'.
-
Economische missie Senegal - Laatste avond in het teken van culturele sector en creatieve industrie
De laatste avond van de prinselijke missie in Senegal stond woensdagavond in het teken van de creatieve en culturele sector. Het Brusselse agentschap hub.brussels organiseerde een feestelijke bijeenkomst.
-
Nood aan zomerse warmte? Dan zit je goed met deze filmtips
De lente laat al even op zich wachten. Zozeer zelfs dat de zomer al aan de horizon komt piepen. Terwijl we hopen op een geslaagde, zonnige zomer lijsten we alvast al enkele kijktips op die de broeierige warmte oproepen.
-
'The Kardashians' krijgen een derde seizoen op Disney+
Kim, Khloé, Kris, Kourtney, Kendall en Kylie openen voor een derde seizoen de deuren van hun villa om ons een kijkje te geven in hun dagelijks leven vol opgestoken kapsels, drama en glitter. Vanaf 25 mei kan je elke donderdag op Disney+ naar de lotgevallen van deze familie kijken.
-
'Miljoenenhuizen' op VTM: zijn er te veel vastgoedprogramma's?
Verbouwfanaten en huizenjagers komen nu meer dan ooit aan hun trekken op de televisie. Met ‘Miljoenenhuizen’ op VTM is er nog een programma bij gekomen over vastgoed kopen, verkopen en verbouwen.
-
Het wonderlijke universum van Jules Verne: deze verfilmingen moet je gezien hebben
Jules Verne, de Franse auteur die eeuwen geleden al bestsellers schreef als 'Reis rond de wereld in 80 dagen', '20.000 mijlen onder zee' en 'Reis naar het middelpunt der Aarde', inspireerde vele filmmakers tot een eigen versie. Zoals onder andere de 3D-film met Brendan Fraser in een hoofdrol, vanavond te zien op Play 5. Pickx zet nog eens andere memorabele verfilmingen op een rijtje.